Laurila hakee vauhdikasta ajoa ja hallittua suunnistusta MM-kisoissa

Jussi Laurila hakee tiistaina Tsekin Liberecissä alkavissa pyöräsuunnistuksen MM-kilpailuissa jotain, mikä konkarilta vielä puuttuu: henkilökohtaista mitalia. Seitsemän aiempaa MM-reissua ovat tuoneet kolme viestimitalia, ja EM-kisoista 29-vuotiaalla Laurilalla on neljä kultamitaliakin vuodelta 2013.

– Tyytyväinen olen henkilökohtaiseen mitaliin, mutta joka matkalla on tavoite pystyä kauden parhaaseen suoritukseen: vauhdikkaaseen ajoon ja hallittuun suunnistukseen. Viestistä olisi mahtava nyt parin heikommin sujuneen arvokisaviestin jälkeen saada ehjä suoritus koko joukkueelle, mikä tarkoittaa aika varmaa mitalia, Laurila miettii odotuksiaan.

Hänen valmistautumisensa on sujunut suunnitelmien mukaan. Laurila kertoo muutamina vuosina kilpailleensa paljon ennen MM-startteja ja olleensa sitten hieman väsynyt MM-rasteilla. Nyt tunne on parempi.

– Nyt kisamäärä tuntuu olevan kohdillaan. Tärkeimmät kovat treenit ovat onnistuneet myös. Erityisesti kovista kisaan valmistavista treeneistä palautumiseen olen koittanut panostaa ja varoa ylilyöntejä.

Liberecissä odotettavissa on fyysisesti raskaat kilpailut. Ennakkotietojen mukaan noususummat ovat suuria, mikä tietää mäkisessä maastossa paljon ylös ja alas ajamista.

– Se tekee varmasti myös reitinvalinnoista haastavia, kun kohtuullisen kaukaiset kierrotkin voivat kannattaa. Perussuunnistamisen kannalta maasto ei varmasti erityisen haastava ole, tietenkin Tsekin ”oikominen pyörää kantamalla” -erikoisuus tuo oman mausteen suoritukseen, Laurila mietiskelee.

Seutu ei ole hänelle entuudestaan kovin tuttua, vaikka kaikki saatavilla oleva tieto toki pyritään mahdollisimman hyvin hyödyntämään. Kartoitustapaankin hän on perehtynyt.

– Heinäkuussa kävin viisipäiväisellä pyöräsuunnistusviikolla tutustumassa tsekkiläiseen kartoitustapaan, mikä onneksi ei merkittävästi suomalaisesta eroa.

Joukkueessa jokainen voi oppia toisiltaan

Laurila on kesäänsä melko tyytyväinen. EM-kisat menivät miehen itsensä mukaan hieman omaa suoritusta hakiessa, mutta pitkällä matkalla homma sujui hopean arvoisesti. SM-keskimatkalla kalustomurheet johtivat keskeytykseen, mutta kauden päätavoite on ollut koko ajan kirkkaana mielessä.

– Tietysti voi olla myös tyytyväinen, ettei mitään vaivoja ole ollut vaan on voinut koko kesän harjoitella suunnitelman mukaan.

Suomi on menestynyt pyöräsuunnistuksessa hyvin. Tsekissä olevaa joukkuetta Laurila kuvailee hyväksi kokonaisuudeksi: on kokeneita kilpailijoita ja nuorissakin innokkaita sekä menestyksenhaluisia tyyppejä.

– Parasta on tietenkin, että kaikki voivat oppia jotain toisiltaan kuinka kehittyä edelleen. Varmasti menestystäkin tulee, sen verran paljon joukkueessa on ihan maailman kärjessä ajavia urheilijoita, Laurila sanoo luottavaisena.

Kisojen ohjelma:
18.8. Keskimatka
19.8. Sprintti
21.8. Pitkä matka
22.8. Viesti

Suomen joukkue MM-pyöräsuunnistukseen
Kisasivut

Artikkelikuva: Elina Erkkilä