Suomi haluaa palata MM-mitalikantaan

Suomen joukkue heinä-elokuun taitteessa Skotlannissa kilpailtaviin suunnistuksen MM-kisoihin valittiin torstain viimeisen näyttökilpailun jälkeen. Suomesta lähtee Skotlantiin kuuden naisen ja seitsemän miehen joukkue, jonka tavoite on yksiselitteinen.

– Tavoitteena on palata takaisin mitalikantaan, summasi maajoukkueen päävalmentaja Juha Taini valintojen valmistuttua.

Päävalmentaja kuvasi valintaprosessia hankalaksi.

– Aina viimeiset paikat ovat haastavia päättää. Uskomme, että tällä joukkueella saamme parhaan mahdollisen tuloksen kisoista. Miesten kohdalla halusimme myös varmistaa sen, että meillä on kolme starttipaikkaa joka matkalla myös ensi vuonna. Se vaatii stabiileja suorituksia ja muutamaa hyvää yksilösuoritusta. Niinpä emme antaneet kokemuspaikkoja kisajoukkueeseen, kertoo Taini.

Hänen mukaansa myös nuorten tuplamaailmanmestari Olli Ojanahon nimi nousi valintakeskusteluun, mutta tulevaisuuden lupaus jää vielä odottamaan aikuisten edustustehtäviä.

– Ojanahon maailmanrankisija on 270 ja sen tuomalta alkupään lähtöpaikalta tuloksen tekeminen olisi vaativaa ja olisi voinut riskeerata ensi vuoden starttipaikan, Taini puntaroi.

Kevään terveysongelmiensa jälkeen hyvään vireeseen noussut Minna Kauppi urakoi Skotlannissa kaikki henkilökohtaiset matkat sekä viestin. Taini uskoo, että sprintti kisaviikon alkuun tukee Kaupin valmistautumista päämatkoille.

– Nyt Minna saa kaksi kovavauhtista starttia ennen maastomatkoja. Se on on hyvä asia, kun maastomatkoille ei enää ole karsintoja kisaviikolla.

Muita neljän matkan urakoijia joukkueessa ovat Merja Rantanen ja Mårten Boström, joille kahden henkilökohtaisen kisan päälle tulee viestipaikat sekä viestissä että sprinttiviestissä. Tero Föhr puolestaan juoksee Skotlannissa vain viestiin.

– Viesti kilpaillaan nopeakulkuisessa maastossa ja halusimme viestiin kokeneen MM-urheilijan, joka pystyy kovaan vauhtiin, Taini kertoo.

MM-joukkueen ainoa ensikertalainen on Jenny Patana, joka on nimetty sprinttiin ja sprinttiviestiin. Patana on panostanut paljon sprinttiharjoitteluun ja se tuottaa nyt tulosta. Miesten joukkueeseen nousivat katsastusnäytöillään Olli-Markus Taivainen ja Hannu Airila. Taini tarjosi MM-keskimatkan paikkaa maajoukkuekonkari Petteri Muukkoselle, joka päätti jättää kisat väliin.

Suunnistuksen MM-kisat alkavat Skotlannin Invernessissä 31.7. sprintin karsinnalla. Samoissa maisemissa kilpailtiin Suomelle menestykselliset MM-kisat 1999.

Suomen joukkue suunnistuksen MM-kisoihin Skotlantiin 31.7.-7.8.2015

Naiset:
Sofia Haajanen SK Pohjantähti (pitkä matka),
Minna Kauppi Lahden Suunnistajat -37 (sprintti, keskimatka, pitkä matka, viesti),
Saila Kinni Tampereen Pyrintö (keskimatka, viesti),
Venla Niemi Tampereen Pyrintö (sprintti),
Jenny Patana Hiidenkiertäjät (sprintti, sprinttiviesti),
Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikot (keskimatka, pitkä matka, sprinttiviesti)
Varalla: sprintti/Haajanen, keskimatka/Henna-Riikka Haikonen Anttolan Urheilijat, pitkä matka/Kinni.

Miehet:
Hannu Airila Kalevan Rasti (keskimatka)
Mårten Boström IFK Lidingö (sprintti, pitkä matka, sprinttiviesti, viesti)
Tero Föhr Vehkalahden Veikot (viesti)
Olli-Pekka Koistinen Hiidenkiertäjät (sprintti)
Severi Kymäläinen Tampereen Pyrintö (sprintti, sprinttiviesti)
Fredric Portin SK Halden (keskimatka, pitkä matka, viesti)
Olli-Markus Taivainen Pellon Ponsi (keskimatka, pitkä matka)
Varalla: sprintti/Mikko Patana Hiidenkiertäjät, pitkä matka/Toni Saari Vaajakosken Terä, muut täydennykset joukkueen sisältä.

MM-kisojen ohjelma