Suomen nuorille MM-viestikultaa

Suomi otti pitkästä aikaa nuorten MM-viestissä kultaa joukkueella Olli Ojanaho, Topi Raitanen ja Aleksi Niemi. Kuva: Erik Borg.
Suomi otti pitkästä aikaa nuorten MM-viestissä kultaa joukkueella Olli Ojanaho, Topi Raitanen ja Aleksi Niemi. Kuva: Erik Borg.

Suomen miehet päättivät nuorten MM-kisat viestin kultajuhliin. Kisaviikolla jo kaksi henkilökohtaista MM-kultaa saavuttanut Olli Ojanaho sinetöi Suomen viestikullan Topi Raitasen ja Aleksi Niemen mainion alustuksen päätteeksi. Suomen voitto irtosi ylivoimaisesti, sillä hopealle sijoittunut Norja hävisi lähes puolitoista minuuttia. Ruotsi oli kolmas.

Naisten viesti oli harvinaisen vaiherikas ja värikäs, sillä isojen virheitten sävyttämässä viestissä tilanteet vaihtelivat laidasta laitaan. Lopulta kisan voitti Ruotsi, Sveitsi otti hopeaa ja Norja pronssia. Suomen kahdesta joukkueesta parempi oli kakkosjoukkue, jossa suunnistivat Niina Hulkkonen, Emmi Jokela ja Pihla Otsamo.

Suomi johti miesten viestiä käytännössä koko kisan ajan, sillä kisa oli sinivalkoisten hallussa alusta loppuun asti. Vaihdoissa ero seuraaviin oli yli minuutin, ja Ojanaho sai ankkuriosuudella tehdä rauhassa omaa työtään.

– Loistava päätös kisaviikolle. Teimme tosi hyvän joukkuesuorituksen.Topi ja Aleksi tekivät hyvää työtä ja minun piti vain pitää pää kylmänä ja keskittyä omaan suoritukseen, summasi Ojanaho viestin ratkaisun.

MM-kulta oli Suomen nuorille miehille viides kautta aikojen, mutta edellisestä MM-viestikullasta on kulunut jo peräti 16 vuotta. Edellinen miesten viestimitalikin, hopea oli vuodelta 2002, joten syystäkin Suomen trio nautti saavutuksestaan.

– Tiesimme etukäteen, että voittoon on mahdollisuus, mutta emme puhuneet kultamitalista. Lähdimme tekemään omia perussuorituksia ja oli hyvä huomata, että se riitti, jäätävän avausosuuden suunnistanut Raitanen kuvasi.

Raitanen kuroi ensimmäiseen vaihtoon runsaan minuutin eron seuraaviin. Nuorten maajoukkueen valmentaja Antti Örn kuvasi Raitasen avausta maailmanluokan juoksuksi.

– Se oli parempi suoritus, mitä osasin odottaa. Homma oli hallussa alusta asti ja parilla hyökkäyksellä sain tehtyä eroa muihin. Loppulenkillä uskalsin katsoa taakse ja ajattelin, että loput rastit vielä naulataan hyvin, Raitanen kertoi.

Toisella osuudella Aleksi Niemi jatkoi samaa tahtia. Ero seuraaviin pysyi yli minuutissa tasapainoisen ja hallitun suorituksen myötä. Niemen kisaviikko oli vaikea avausmatkan hopean jälkeen, kun hän teloi nilkkansa keskimatkalla.

– Voitto maistuu erityisen hyvältä vaikean viikon jälkeen. Sain alkumatkan jälkeen siirrettyä ajatukset nilkasta suunnistukseen ja homma alkoi sujua hyvin. Pystyin tekemään omaa työtä koko matkan, Niemi kertasi osuuttaan.

Ankkuriosuudella nuorten MM-kisojen ykkösurheilija Olli Ojanaho ei antanut muille mahdollisuuksia, vaan otti kisaviikon kolmannen kultansa.

– Minulla oli aika varma olo jo lähtiessä, vaikka aina kaikkea voi tapahtua. Joukkueena suoritus oli loistava, varsinkin, kun viime vuosina ei ole viesteissä mennyt aivan nappiin, Ojanaho muistutti.

Nuorten MM-kisat Norjassa oli Suomelle todellinen menestys: kisaviikon saldo oli yhteensä kuusi mitalia, joista kolme kultaista. Valmentaja Antti Örnillä oli hymy herkässä viestin ja kisaviikon päätteeksi.

– Viestissä oli kaksi isoa ilonaihetta. Miehet tekivät yhden hienoimmista ja tasapainoisimmista suorituksista – liki virheetöntä suorittamista alusta loppuun. Toinen ilonaihe oli naisten neljännen sijan varmistama maapisteiden ykköspaikka Suomelle yli 20 vuoden jälkeen. Kaiken lisäksi kahdeksan urheilijaa tästä joukkueesta voi ikänsä puolesta olla mukana ensi vuonnakin, joten tilanne on huikea, kehui Örn suojattejaan.

Nuorten MM-kisat, Rauland Norja

Viesti

Miehet: 1) FIN 1.36.39 (Topi Raitanen, Aleksi Niemi, Olli Ojanaho), 2) NOR 1.38.02 (Hakon Christiansen, Anders Felde Olaussen, Markus Holter), 3) SWE 1.38.21 (Emil Granqvist, Erik Andersson, Simon Hector), 4) FRA 1.43.30, 5) AUT 1.44.07, 6) SUI 1.44.21.

Naiset: 1) SWE 1.44.17 (Andrea Svensson, Johanna Öberg, Sara Hagström), 2) SUI 1.47.04 (Sofie Bachmann, Simona Aebersold, Sandrine Müller), 3) NOR 1.47.09 (Heidi Mårtensson, Tonje Vassend, Marie Olaussen), 4) FIN (Niina Hulkkonen, Emmi Jokela, Pihla Otsamo), 5) POL 1.51.55, 6) DEN 1.55.07.