Severi Kymäläinen hakee MM-virettä Saariselältä

Severi Kymäläinen rakentaa MM-virettään Skotlannin-leirin sijaan Saariselällä. Sprinttiin ja sprinttiviestiin MM-edustajaksi valittu tamperelainen totesi vastaavan valmistautumisen hyväksi viime vuonna opiskelijoiden MM-kisoissa, ja hyvät kokemukset innoittivat toistamaan kuvion tänä vuonna.

–    Täällä teen paljon määrää matalilla tehoilla, muutamia kovempia harjoituksia väliin. Noin kymmenen päivää ennen kisoja kotiudun, sitten nostan jalat kattoon. Se toimi viime vuonna, ja toivottavasti toimii nyt.

Kymäläinen, 24, on toistamiseen MM-edustajana sprintissä, vaikkei ole erityisesti sprinttiin keskittynyt. Hän havitteli paikkaa myös metsämatkalle, mutta Kainuun Rastiviikolla olleissa katsastuksissa suoritukset eivät keski- tai pitkälle matkalle edustuspaikkoja tuoneet.

–    Olisi ollut bonus, jos olisin metsämatkoja päässyt juoksemaan. Ensi kaudella sitten. Sprintti tuntuu sopivan minulle tosi hyvin suunnistusteknisesti, vaikka fyysisesti se ei ole paras matkani. Kun siihen yhdistää nopeasti vastaan tulevat suunnistustehtävät, pystyn nopeasti prosessoimaan niitä matkan aikana. Aikaa on vähän, ja se sopii minulle. Sen takia olen varmaan muihin nähden siinä parhaimmillani.

Jatkossa hän uskoo kuitenkin olevansa parhaimmillaan nimenomaan metsämatkoilla. Myöskään ennen MM-kisoja hän ei ihmeemmin erikoisharjoituksina tee sprinttiä, vaan valmistautuu omalla hyväksi havaitsemallaan kaavalla.

MM-kisoissa tavoitteet kymmenen joukossa

MM-reissu on Kymäläiselle toinen. Viime vuonna hän oli samoilla matkoilla, sprintissä 24:s  ja sprinttiviestissä kahdeksas. Hän pitää kokemusta etuna tätä vuotta ajatellen.

–    Tiedän hyvin kuviot siellä ja sen, miten kaikki toimii. Rutiinit on kunnossa, osaan varautua siihen, mitä siellä on ja pystyn keskittymään omaan suoritukseen. Se on totta kai helpompaa nyt, kun on aikaisemmin ollut siellä ja nähnyt sen homman.

Timo Saarisen kanssa yhteistyö on sujunut jo kolme vuotta mallikkaasti. Keskustelevassa valmennussuhteessa valmentaja esittää omat näkemyksensä, kyseenalaistaa ja antaa tarvittaessa neuvoja, mutta urheilija tekee lopulliset päätökset. Kymäläisellä on vankka näkemys omasta tilanteestaan urheilijana:

–    Hahmotuskyky ja kartan luku ovat vahvuuksiani. Pystyn nopealla vilkaisulla näkemään kartasta olennaisen ja ymmärtämään, mitä se tarkoittaa maastossa. Sen koen vahvuudekseni. Heikkoudet ovat vielä fyysisellä puolella, vaikka sekin on joka vuosi kehittynyt. Tänä vuonna olen kehittynyt aika monipuolisesti, vähän joka osa-alueella on menty eteenpäin. Se on ollut tavoitteena, ja hyvä, että siinä on
onnistuttu.

Tampereen Pyrinnön mies satsaa täysillä lajiin, mutta ei ole tehnyt kovin monivuotisia suunnitelmia. Vuosi kerrallaan eteneminen sopii hänelle. Kun Kymäläiseltä kysyy, mihin hän Skotlannissa olisi tyytyväinen, vastaus tulee miettimättä:

–    Tavoitteenani on tehdä hyvä suoritus. Siitä kaikki lähtee. Jos sen lisäksi fyysisesti löytyisi kauden parasta iskua, voi olla tyytyväinen. Sijoituksellisesti olen asettanut itselleni tavoitteeksi olla kymppisakissa, siihen voin olla tyytyväinen.

teksti: Heidi Lehikoinen, Kuva: Erik Borg

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail