Boström ja Kauppi erävoittoihin

w_marten_bostrom

Suunnistuksen MM-kilpailut alkoivat kaksijakoisesti Skotlannin Ferresissä.  Minna Kauppi ja Mårten Boström kiisivät sprintin karsinnan erävoittoihin, kun taas Venla Niemi ja Olli-Pekka Koistinen jäivät sekuntipelissä sunnuntaina juostavan sprinttifinaalin ulkopuolelle.

Kaupin paluu huippuvauhtiin

Hyvään kisakuntoon päässyt Minna Kauppi teki vakuuttavaa työtä ja voitti eränsä ajalla 13.45. Kauppi oli ansaitusti tyytyväinen suoritukseensa.

– Pystyin tekemään paineettoman suorituksen ja suunnistus oli helppoa ja kivaa. Kulku tuntui ihan hölköttelyltä, mutta tulihan nirhattua. Nyt kun juoksu tuntuu näin hyvältä, alkaa odotukset nousemaan sprinttifinaaliin, Kauppi iloitsi suorituksensa jälkeen.

Myös eränsä 11. suunnistanut Jenny Patana oli suoritukseensa tyytyväinen, mutta ei siihen, kuinka se syntyi. Patana hävisi erän voittaneelle ruotsalaiselle Tove Alexanderssonille 1.11. Patana myönsi ensimmäisen MM-startin jännittäneen, mutta eniten suoritusta hidasti paineen tunne rinnassa.

–  Suoritukseen on vaikea keskittyä, kun rinnassa on koko ajan puristava tunne. Pientä haparointia oli reitinvalinnoissa ja välillä oli vaikea päättää, mihin lähteä, Patana pohdiskeli suoritustaan.

Kolmas suomalainen, Venla Niemi, oli eränsä 16. ja ensimmäinen karsiutuja. Ero erän voittajaan, Maja Almiin oli 1.46, mutta viimeiseen finaaliin päässeeseen, vain sekunti.

–  Alkupuolella tuli yksi iso noin 20 sekunnin virhe. Välillä piti väistellä parkkeerattuja autoja ja yhteen taisin lyödä jalkanikin, Niemi kertoi pettyneenä.

Boström mitalivauhdissa

Miehissä viime vuonna sprinttifinaalista karsiutunut vuoden 2013 sprintin maailmanmestari Mårten Boström otti tällä kertaa karsinnan varmasti ja voitti eränsä samalla ajalla, 12.28, Ruotsin Jerker Lysellin kanssa.

– Fyysisesti en säästellyt, mutta suunnistuksellisesti otin sen ajan, minkä se vaati. Suoritus oli perustekemistä, mutta eihän tässä vahdissa suunnistus koskaan ole helppoa. Hyvä fiilis lähteä finaaliin, tyytyväinen Boström pohdiskeli maalissa.

Joukkueen juniori Severi Kymäläinen teki varman suorituksen ja oli eränsä 6. Eroa erän ajalla 11.44 voittaneeseen Iso-Britannian Kristian Jonesiin jäi 25 sekuntia.

– Hyvä juoksu. Helpompaa kuin odotin, Kymäläinen kertoi tunnelmiaan.

Olli-Pekka Koistinen joutui suomalaisten sekuntikirouksen uhriksi, sillä 16. sijoittunut mies jäi vain 3 sekuntia finaalipaikasta. Koistisen erän voitti Belgian Yannik Michels ajalla 11.48.

– Meno oli sujuvaa ja rata oli helppo, mutta silti tekninen ja siinä oli helppo tehdä virheitä, Koistinen pohdiskeli reitinvalintojaan.

Päävalmentaja Juha Taini oli tietenkin pettynyt tulokseen, vaikka edelliset vuodet ovat osoittaneet, että sprinttifinaaliin pääsy ei ole suomalaisille itsestäänselvyys. Viimeksi Suomen kaikki kuusi juoksijaa olivat sprinttifinaalissa vuonna 2010.

– Rata oli sellainen kuin odotettiinkin ja olimme valmistautuneet hyvin. Karsinnassa vaadittiin selkeää toteutusta. Yllätys, että Venlalle kävi näin sillä paukkuja olisi kyllä ollut finaaliin. Harmittaa kovasti Venlan ja Olli-Pekan puolesta, sillä ero oli vain sekunteja, Taini harmitteli.

Tulokset: www.woc2015.org