Kalustovauriot pilasivat Suomen EM-viestit

Pyöräsuunnistuksen EM-kilpailut päättyivät viestiin, joka toi suomalaisille ison pettymyksen. Yhtenä ennakkosuosikkina kisaan lähteneet suomalaiset jäivät miehissä neljänneksi aivan loppumatkasta ja selvässä voittoasetelmassa hajonneen pyörän takia.

Miesten viesti oli ensimmäisten osuuksien osalta tasainen. Ensimmäisessä vaihdossa Tuomo Lahtisen viemä Suomi oli hyvissä asemissa kolmantena vain 17 sekuntia kärjessä vaihtaneen Ranskan perässä. Toisella osuudella Jussi Laurila piti joukkueen kärken vauhdissa ja ankkuriosuudelle nelikko Ranska, Tsekki, Suomi ja Venäjä lähtivät minuutin sisällä. Pekka Niemi aloitti hyvin ja yleisörastilla muut joukkueet olivat jääneet jo minuutin päähän. Kun matkaa oli maaliin vajaa 2 kilometriä Niemi kärsi ketjurikosta ja takaatulevat pääsivät ohi. Lopputuloksena oli katkera neljäs sija yli 5,5 minuutin erolla voittajajoukkueeseen Tsekkiin. Hopeaa otti Ranska ja pronssia Venäjä.

Naisten viestissä epäonni alkoi jo ensimmäisellä osuudella, kun aloittaja Antonia Hagalta hajosi rengas. Nainen sai renkaat paikattua mutta ero kärkeen oli vaihdossa 17.36. Toisessa vaihdossa erot joukkueiden välillä kasvoivat. Kärkeen nousi Venäjä ja Suomen Ingrid Stengård jäi kärjestä vielä muutaman minuutin lisää. Ankkuriosuudella Marika Haralla ei ollut paljon tehtävissä. Kärki meni menojaan. Kovan ankkuriosuuden tehnyt Tsekki otti EM-kultaa, Ranska nousi hopealle ja Tanska pronssille. Suomen loppusija oli kuudes.

Tulokset, EM-pyöräsuunnistus, Portugal

H21

1) Tsekki 1.28.24, 2) Ranska 1.29.07, 3) Venäjä 1.29.04, 4) Suomi 1.34.02 (Tuomo Lahtinen, Jussi Laurila, Pekka Niemi), 5) Espanja 1.35.16

D21

1) Tsekki 1.40.05, 2) Ranska 1.44.00, 3) Tanska 1.44.57, 4) Venäjä 1.53.32, 5) Liettua 1.55.21, …,  6)  1,58.35 Suomi (Antonia Haga, Ingrid Stengård, Marika Hara)