Haga yllätti iloisesti kakkossijallaan

 

Antonia Haga ajoi toiseksi Unkarin maailmancupissa. Kuva: Elina Erkkilä.
Antonia Haga ajoi toiseksi Unkarin maailmancupissa. Kuva: Elina Erkkilä.

Suomen Antonia Haga järjesti jättiyllätyksen pyöräsuunnistuksen maailmancupissa Unkarissa. Haga otti keskimatkalta kakkossijan noin kaksi minuuttia hitaampana kuin kisan eilisen tavoin voittanut Iso-Britannian Emily Benham. Hagan takana seuraavilla sijoilla olivat Suomen Ingrid Stengård ja Marika Hara.

Antonia Haga on sijoittunut maailmancupissa aiemmin kerran viidenneksi kaksi vuotta sitten Portugalissa, joten botnialainen kirkasti kertalaakista meriittilistaansa. Sateen liukastuttama mutainen maasto sopi Hagalle mainiosti.

– Tykkäsin radasta ja kelistä. Oli todella kivaa, vaikka kura lensi ja pyörä valitti. Olen hyvä ajamaan teknistä polkua ja muut naiset ei ehkä ole niin hyviä siinä. Pitkässä kurarännissä ohitin miehiäkin ja sitten tiesin, että nyt kulkee kovaa, kelasi rohkeana kuskina tunnettu Haga yllätysvetoaan.

Hän teki varmoja reitinvalintoja ja välttyi isommilta virheiltä.

– K-pisteelle käännyin väärälle uralla, mutta sen jälkeen meni hyvin. Seuraavassa pitkässä ylämäessä luin loppuradan välit ja sen jälkeen tiesin koko ajan, minne menin.

Britti Emily Benham jatkoi naisten kisassa voittokulkuaan. Hän jätti Hagaa noin kaksi minuuttia. Suomalaiskaksikko Ingrid Stengård ja Marika Hara ajoi seuraaville sijoille jo selvästi kärkikaksikolle jääneenä.

Miesten kisassa Jussi Laurila ajoi jälleen kärkikaksikkooon. Perjantain kisan voittanut Laurila oli lauantain keskimatkalla toinen runsaan minuutin päässä kisan nopeimmasta Ranskan Baptiste Fuchsista. Pekka Niemi oli tasaisen kisan seitsemäs.

Laurila ei ollut tyytyväinen suoritukseensa, sillä suunnistus ei sujunut toivotusti.

– Suunnistus ei alussa toiminut yhtään. Tein heti ykköselle pummin ja lähdin sieltä hätäisesti. Sujuvuus alkoi löytyä vasta loppupuolella ja kovempaakin olisi voinut vielä iskeä, mutta suunnistuksen takia joutui vähän varmistelemaan, Laurila pohti kisan jälkeen.

Laurilan mukaan muta teki ajamisesta vaikeata ja vei huomiota suunnistuksesta.

– Mutakelillä pitää pystyä pyörittämään tasaisesti, eikä voi ajaa voimalla. Yhdessä alamäessä piti ottaa riskillä suojalasit pois, kun olivat täynnä kuraa, Laurila kuvasi vetisiä oloja.

Pekka Niemi paransi pitkän matkan kisasta menoaan ja oli seitsemäs. Kymmenisen sekuntia nopeamammalla ajalla hän olisi taistellut sijoituksesta kärkinelikkoon.

Sunnuntaina Unkarissa ajetaan sekaviesti, jossa Suomen joukkueet ovat: FIN1 (Ingrid Stengård, Pekka Niemi ja Jussi Laurila), FIN2 (Antonia Haga, Samuli Saarela ja Tuomo Lahtinen), FIN3 (Marika Hara, Aleksi Rantala ja Anders Blomster), FIN4 (Eeva-Liisa Hakala, Marja Penttilä).

Pyöräsuunnistuksen maailmancup, Unkari Várgesztes

Keskimatka

Miehet: 1) Baptiste Fuchs FRA 52.09, 2) Jussi Laurila FIN 53.30, 3) Jonas Maielis LTU 53.31, 4) Jan Svoboda CZE 53.54, 5) Anton Foliforov RUS 54.03, 6) Valeri Gluhov RUS 54.07, 7) Pekka Niemi FIN 54.10, 22) Samuli Saarela FIN 58.55, 31) Anders Blomster FIN 1.00.45, 48) Aleksi Rantala FIN 1.06.29, Tuomo Lahtinen keskeytti.

Naiset: 1) Emily Benham GBR 56.44, 2) Antonia Haga FIN 58.49, 3) Ingrid Stengård FIN 1.01.43, 4) Marika Hara FIN 1.01.50, 5) Gaelle Barlet FRA 1.02.11, 6) Cecilia Thomasson SWE 1.02.52, 21) Eeva-Liisa Hakala FIN 1.11.45, 33) Marja Penttilä FIN 1.33.31.