Kansallinen huippukilpailutoiminta

Päivitetty 13.2.2016

< Valmennusjärjestelmäkuvauksen pääsivu

Suunnistusliiton koordinoimaa kansallista kilpailutoimintaa järjestetään ympäri vuoden. Suunnistuksessa ja pyöräsuunnistuksessa kilpailukausi kestää huhtikuulta loka-marraskuuhun, hiihtosuunnistuksessa marraskuulta maaliskuuhun. Huippujen kannalta merkittävimpiä kilpailuja ovat SM-kilpailut, katsastus-/näyttökilpailut, Huippuliiga ja maailmanrankikilpailut. Maailmanrankistatus myönnetään kuudelle suunnistus-, kolmelle hiihtosuunnistus- ja kolmelle pyöräsuunnistuskilpailulle vuosittain. Niin maailmanrankikilpailut kuin katsastus-/näyttökilpailut integroidaan mahdollisuuksien mukaan SM- ja Huippuliigakilpailuihin.

Kilpailujen järjestämistä, kilpailemista ja karttojen valmistusta ohjataan lajisäännöillä ja karttojen kuvausohjeilla. Kilpailujen laadun valvonta ratamestarityön ja muiden kilpailutoimintojen osalta on Suunnistusliitossa hyvin organisoitu. Huippukilpailutoiminnan yksi laadullisista haasteista on suomalaisen ratasuunnittelukulttuurin muuttaminen kansainvälisempään suuntaan. Katsastus-/näyttökilpailujen osalta valmennusjohdolla on mahdollisuus vaikuttaa ratasuunnitteluun ja maastovalintaan, jolloin kilpailut palvelevat myös kansainvälisiin arvokilpailuihin valmistautumista. Arvokilpailujen täsmämaastoja ei kotimaasta useinkaan löydy, minkä vuoksi niin aikuisten kuin nuorten MM-katsastuksia järjestetään osittain ulkomailla, pääsääntöisesti arvokilpailut järjestävässä maassa.

< Valmennusjärjestelmäkuvauksen pääsivu


Linkit: