Nopeus ja notkeus

Fyysis-motorinen harjoitteluLiikenopeus on oltava hyvä, jotta suunnistuksessa voi nykyään menestyä. Kuten kaikessa kestävyysurheilussa, suunnistuksessakin riittävä liikenopeus on korostunut viime vuosina kansainvälisessä kilpailussa. Sprintti on lajimuotona lisännyt nopean ja taloudellisen sileän juoksun merkitystä. Nopeudella on suunnistuksessa merkitystä vain erinomaisen kestävyyden kanssa.

Liikkuvuus on suunnistajalle tehokasta voimantuottoa koko lihaksen pituudelta. Tarkoituksenmukaista liikkuvuutta suunnistajalle on ylläpitää luonnollinen liikkuvuus, sillä se parantaa harjoitusvastetta. Supistunut, ”juminen” lihas voi suojata rasitusvammoilta, koska liikesuoritus on vajaa. Siinä tapauksessa suorituksen tehokkuus ja harjoitusvaste kärsivät. Liiallinen liikkuvuus puolestaan voi lisätä loukkaantumisriskiä.

< Lajianalyysin pääsivu