Suunnistusmaajoukkue uusin kuvioin kohti MM-Skotlantia

Suunnistuksen valmennusjohto on mitalittoman MM-kauden jälkeen uudistanut  maajoukkueen kuviot, ja tavoitteena on Suomen paluu MM-mitalikantaan jo ensi kesänä Skotlannissa. Seuraavaan kauteen valmistaudutaan yhdellä isolla aikuismaajoukkueryhmällä, johon kuuluu lähes kolmekymmentä urheilijaa. Varsinaiseen maajoukkueeseen kuuluu 16 urheilijaa ja sen rinnalla toimii 12 urheilijan muodostama 23-vuotiaiden ryhmä, jonka toiminta luo pohjaa tulevien vuosien menestykselle.

– Haluamme lisätä kilpailutilannetta vanhemman ja nuoremman maajoukkuekaartin välillä. Pyrimme saamaan aiempaa enemmän sparraus- ja yhteisharjoittelutilanteita maajoukkueen leireille. Panostamme aiempaa enemmän myös tulevaisuuden mitalistien ja menestyjien kasvattamiseen, selvittää maajoukkueen päävalmentaja Juha Taini uusien kuvioiden taustoja.

Maajoukkue leireilee talven ja kevään harjoituskauden aikana sekä Suomessa että ulkomailla. Toukokuun SM-keskimatkan jälkeen nimetään MM-ryhmä, joka jatkaa Skotlannin MM-leireille. Ne alle 23-vuotiaat, jotka eivät tuohon ryhmään mahdu, muodostavat talenttiryhmän, joka jatkaa kesän leiritystä pitkän tähtäimen suunnitelmalla.

– Tämä ryhmitys luo avoimen toimintaympäristön ja antaa mahdollisuuden saada toukokuussa sillä hetkellä parhaat urheilijat mukaan MM-ryhmään. Myös tämän 28 urheilijan ryhmän ulkopuolelta on mahdollisuus murtautua MM-ryhmään toukokuun näyttökisojen perusteella. Kotimaan sprinttileireille kutsutaan myös ryhmän ulkopuolella olevia sprinttiin panostavia urheilijoita, Taini kertoo.

Tainin mukaan naisten maajoukkuevalinnoissa on painotettu enemmän kansainvälisiä näyttöjä kuin miehissä, joilla on katsottu kansainvälisten tulosten lisäksi myös kotimaan tuloksia. Miesten maajoukkueryhmä nuorenee samalla merkittävästi, sillä kolme kokenutta maajoukkuemiestä Jani Lakanen, Pasi Ikonen ja Tuomo Mäkelä jäävät ryhmän ulkopuolelle.

– Joka tapauksessa valmennusryhmiin on pyritty saamaan parhaat urheilijat sekä tulosten että menestyspotentiaalin perusteella. Ryhmän sisällä urheilijoilla on menestyspotentiaaliin perustuvat leirikohtaiset omavastuut ja taloudellinen tuki.

Maajoukkueessa päävalmentaja Tainin tukena ovat valmentaja Antti Harju sekä sprinttitoiminnan kehittäjänä ja vetäjänä päävastuun ottava Kalle Rantala ja alle 23-vuotiaiden veturina toimiva Jarmo Tonder.

– Maajoukkueen valmentautumisen tueksi on tulossa myös ex-maajoukkuesuunnistajia ja muita erityisosaajia kentältä, lisää Taini.

Hänen mukaansa maajoukkueen valmennuksellisia painopisteitä ensi kaudelle on kolme.

– Yhteisharjoittelun ja sparrauksen lisääminen, yhteistyön lisääminen kaikilla tasoilla sekä valmennuksellisen otteen terävöittäminen. Myös aiemmat painopisteet ovat edelleen tärkeitä eli panostus terveenä pysymiseen, ominaisuuksien kehittäminen sekä pedantti MM-valmistautuminen, päävalmentaja Taini linjaa.

Aikuismaajoukkue

Naiset (8): Sari Anttonen Keuruun Kisailijat, Anni-Maija Fincke Tampereen Pyrintö, Sofia Haajanen SK Pohjantähti, Minna Kauppi Asikkalan Raikas, Saila Kinni Tampereen Pyrintö, Venla Niemi Tampereen Pyrintö, Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikot, Marika Teini SK Pohjantähti
Miehet (8): Aaro Asikainen Kalevan Rasti, Mårten Boström IFK Lidingö, Tero Föhr Vehkalahden Veikot, Severi Kymäläinen Tampereen Pyrintö, Jere Pajunen Kalevan Rasti, Fredric Portin Paimion Rasti, Mikko Siren Angelniemen Ankkuri, Olli-Markus Taivainen Pellon Ponsi

Alle 23-vuotiaat
Naiset (7): Julia Björkstrand IF Femman, Jannina Gustafsson SK Uusi, Henna-Riikka Haikonen Anttolan Urheilijat, Johanna Hulkkonen SK Uusi, Sanni Kivelä Angelniemen Ankkuri, Anna Närhi IFK Göteborg, Tuulia Viberg MS Parma
Miehet (5): Aleksi Anttolainen Lahden Suunnistajat -37, Miika Kirmula Angelniemen Ankkuri, Jesse Laukkarinen Rajamäen Rykmentti, Toni Saari Vaajakosken Terä, Otto Simosas OK Orient

Maajoukkueen valmennus ja huolto
Valmentajat: Juha Taini (päävalmentaja), Antti Harju, Kalle Rantala (sprintti), Jarmo Tonder (talentit)
Lääkäri: Katja Mjösund
Lihashuolto: Olli Andersson
Joukkueen johto ja huolto: Petteri Vuorinen

Nuorten Trimtex-ryhmä

Tytöt (12): Ida-Marie Cederberg Pargas IF, Anni Haanpää Tampereen Pyrintö, Anna Haataja Ounasvaaran Hiihtoseura, Niina Hulkkonen SK Uusi, Emmi Jokela Suunta-Sepot, Lotta Kirvesmies Lahden Suunnistajat -37, Veera Klemettinen Suunta-Jyväskylä, Noora Koskinen Hiisi, Amy Nymalm Pargas IF, Pihla Otsamo Helsingin Suunnistajat, Karoliina Ukskoski Perhon Kiri, Aino Väyrynen Kymin Suunnistajat.

Pojat (13): Topias Ahola Navi, Teemu Eerola Tampereen Pyrintö, Ollipekka Heikkilä Lynx, Tuomas Heikkilä Helsingin Suunnistajat, Aaro Julkunen MS Parma, Veli Kangas Helsingin Suunnistajat, Anton Kuukka Tampereen Pyrintö, Aleksi Niemi Tampereen Pyrintö, Olli Ojanaho Ounasvaaran Hiihtoseura, Topi Raitanen Helsingin Suunnistajat, Santeri Silvennoinen Kalevan Rasti, Arttu Syrjäläinen Helsingin Suunnistajat, Arto Talvinen MS Parma.
Valmentajat: Markus Lindeqvist ja Antti Örn.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail