Tarkkuussuunnistus kaipaa kehitystyötä

Tarkkuussuunnistuksen MM-kilpailuja on käyty nyt 10 vuoden ajan, joten lajin voi sanoa vakiinnuttaneen paikkansa suunnistuksen lajivalikoimassa. Lajin MM-kilpailuja on järjestetty vaihtelevasti suunnistuksen MM-kilpailujen yhteydessä tai täysin erillisinä omina kilpailuinaan. Lajin näkyvyyden kannalta kilpailujen ajankohdalla ei suuresti ole väliä. Italiassakin molemmat kilpailut järjestetään samaan aikaan – kirjaimellisesti.

Tuntuukin aivan käsittämättömältä, että jos lajit on haluttu samoille areenoille (mitä tuskin on tapahtunut juuri koskaan, täälläkin kilpailut järjestetään aivan eri kaupungeissa), miksi aikataulua ei ole mietitty edes sen vertaa, että kilpailut olisi ajoitettu jotenkin järkevästi limittäin. Italiassa MM-ohjelmassa on välipäiviä riittämiin, mutta silti molempien lajien pääkilpailut osuvat täysin päällekäin. Ja kyllä sen tietää, kumpi laji siinä jää alle.

Tunnetusti tarkkuussuunnistus ei ole mikään yleisölaji, vaikka varsinkin temposta on sellaista kaavailtu. Eilen meni mönkään monessa. Aamupäivän karsintapaikka oli niin epäselvästi ilmoitettu, että sinne oli lähes mahdotonta löytää – edes kaikkien joukkueiden. Lopputulemana muutama maa tuli hylätyksi jo ennen kilpailua ajettuaan vahingossa kielletyn alueen läpi kilpailupaikalle. Illan finaalissa taas puistoalueella liikkuvien ihmisten kulkua ei valvottu sen vertaa, että kilpailijat olisivat saaneet ratkaista tehtäviä tasapuolisesti. Tällaisista seikoista jää paha maku suuhun, vaikka varmasti parhaat pärjäsivätkin tiukoissa tehtävissä voittajiksi.

Paljon on siis tehtävä, jos tarkkuussuunnistukselle halutaan yhtään enempää näkyvyyttä, mitä sillä nyt on. Tällä hetkellä laji tuntuu olevan vain harrastajia varten, mutta tulevaisuutta ajatellen tarvitaan kyllä uusia kilpailijoita ja lajista kiinnostuneita. Ja millä muulla keinolla niitä saa parhaiten, kuin nostamalla tätä hienoa ja haastavaa lajia esiin metsien kätköistä.

Ja jotta ei aivan pelkäksi valittamiseksi mene, niin yksi iso kiitoksen sana täytyy kuitenkin sanoa. Eilen tarkkuussuunnistuksen kilpailuista oli tarjolla sosiaalisessa mediassa lähes reaaliaikaista tulosseurantaa varmasti ensimmäisen kerran historiassa. Se on iso askel kohti lajin parempaa seurattavuutta ja lajin nousua ihmisten tietoisuuteen.

Paula Lehtomäki
Paula Lehtomäki