Taini uskoo MM-mitaleihin

Suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Juha Taini lähtee MM-Italiaan hyvillä mielin. Suomen joukkuetta hän kuvaa vahvaksi orkesteriksi. Joukkueessa on sopiva sekoitus kokemusta ja ensikertalaisuutta. Kokemusta edustavat erityisesti Minna Kauppi (12:nnet MM-kisat) sekä Pasi Ikonen (10.) ja Jani Lakanen (10.). Toisessa ääripäässä on viisi ensikertalaista ja runko-osa puolestaan muodostuu muutaman MM-startin jo keränneistä.

Tainin mukaan MM-valinnat olivat helpommat kuin hänen aikanaan kertaakaan aikaisemmin. Helpotusta toi alkukauden mainio menestys sekä se, että tällä kertaa joukkueen koko ei ollut rajattu.

– Joukkuekoon vapauttaminen antaa mahdollisuuden valita parhaat urheilijat joka matkalle. Ehkä aikaisempiin vuosiin verrattuna tällä kertaa oli runsauden pulaa valittavista urheilijoista ja monia kovakuntoisia urheilijoita jäi pois joukkueesta, Taini pohtii joukkuevalintaa.

Naisten joukkueesta kaikilla, paitsi viime hetkellä Minna Kauppia sprinttiin korvaamaan nousseella Anna Närhellä, on tältä kaudelta maailmancupin sijoitus kymppikärkeen. Miehissäkin on nähty alkukaudesta hyviä sijoituksia. Se on harvinainen tilanne.

– Kaikilta valituilta naisilta oli hyviä meriittejä tältä kaudelta. Se on hyvä tilanne lähteä kisoihin. Miehissäkin puolella on sijoitus kymppisakkiin alkukauden aikana ja muillakin hyviä suorituksia maailmancupista tai Italiasta näyttökisoista, Taini summaa valintoja ja muistuttaa, että kaikki valitut osoittivat näyttökisoissa hallitsevansa Italian MM-maastot.

Maajoukkueen alkukausi on ollut aiempiin verrattuna myönteisiä esityksiä täynnä, vaikka esimerkiksi EM-kisoista mitalit jäivät puuttumaan. Taini näkee, että jos tämän vuotista tilannetta vertaa siihen, mitä se oli viime vuonna, niin hyvässä mitalivauhdissa ollaan.

– Kaikilla joukkueeseen valituilla on hyvät mahdollisuudet menestyä myös MM-kisoissa. On tärkeätä tietää, että potentiaalia ottaa mitaleita löytyy. Lähtötilanne on todella hyvä. Mitalit tulevat kuitenkin huippuonnistumisten kautta. Mitaleilla ei kannata liikaa spekuloida etukäteen. Keskitytään mieluummin siihen, että suoritus on hyvä ja onnistuminen saadaan aikaan oikealla hetkellä, Taini pohtii mitalien mahdollisuuksia.

Menestysodotukset kohdistuvat tällä kertaa kuitenkin laajemmalle joukolle kuin monena viime vuonna.

– Alkukausi on sujunut laajalla rintamalla niin hyvin, että tältä lähtötasolta useallakin urheilijalla on mahdollisuus iskeä mitaliin kiinni. Lopputulos riippuu suorituksesta ja päivän vireystilasta, Taini muistuttaa.

Siinä missä ruotsalaiset ja sveitsiläiset vetävät korkealla suoritustasolla läpi kilpailukauden, hakevat suomalaiset kuntohuippua kauden päätavoitteeseen.

– Meidän urheilijoilta ei ole nähty kauden parasta vielä. Tilanne on siihen nähden hyvä, kun tähän lähtötasoon päälle saadaan kunnon viimeistely ja rauhoittuminen ennen MM-kisoja, odottaa Taini.