Aleksi Niemi nuorten MM-sprintin neljäs

Suomen kokonaispanos tiistaina Bulgariassa alkaneiden suunnistuksen nuorten MM-kisojen sprintissä oli mainio erityisesti miehissä. Aleksi Niemi oli parhaana suomalaisena jaetulla neljännellä sijalla. Hän jäi vain kaksi sekuntia pronssista ja kymmenisen sekuntia MM-kultaa voittaneesta Uuden-Seelannin Tim Robertsonista. Niukka pudotus mitaleilta jäi harmittamaan Niemeä.

– Fiilikset voisi vähän paremmatkin olla. Suoritus oli kuitenkin ihan hyvä, joten täytyy tähän tyytyväinen olla. Virheitä tuli äkkiseltään arvioiden 15-20 sekuntia, pieniä siellä täällä, laski Niemi kisan jälkeen.

Sprintti käytiin Samokovin kaupungin keskustassa. Kisa vastasi suomalaisten odotuksia, rata ei tarjonnut vaativia reitinvalintavälejä, vaan testasi enemmän kilpailijoitten juoksuvoimaa. Kisan luonne muuttui, kun ukkossade pyyhkäisi kisamaastoon kesken kilpailun ja teki kivetykset ja nurmikot liukkaiksi.

– Ihan hyvä rata tähän maastoon, mutta olisi siinä joku vaativampikin väli voinut olla. Suunnistajana minulle vaativat radat sopivat paremmin. Taktiikkana oli mennä täysiä alusta lähtien. Jo ykköselle mennessä alkoi sataa ja voimistui koko ajan, kertoi Niemi.

Niemen lisäksi suomalaisista kiilasi kärkikuusikkoon myös Miika Kirmula, joka hävisi Niemelle vain sekunnin. Olli Ojanaho oli kahdeksas – hänkin vain parikymmentä sekuntia Niemelle jääneenä. Naisten kisan voitti Sara Hagström, parhaat suomalaiset löytyivät sijalta 11. Jannina Gustafsson, Anna Haataja ja Emmi Jokela jakoivat tämän sijan samalla ajalla.

Nuorten valmentaja Markus Lindeqvist oli syystäkin tyytyväinen suomalaisten sprinttipäivään.

– Kokonaispanos oli erittäin hyvä. Viime vuosina sprintti on ollut suomalaisille se haastavin matka ja nyt tehtiin siihen älyttömän iso parannus, Lindeqvist kehui suojattejaan.

Hän arvioi parannuksen johtuvan suomalaisten kasvaneesta juoksuvauhdista.

– Saimme lähes kymmenen urheilijaa top20:een. Se on harvinaista herkkua. Juoksuvauhdin lisääntyminen näkyy. Taktiikkamme oli keskittyä sujuvaan etenemiseen, eikä käyttää liikaa aikaa reitinvalintoihin – aggressiivisesti ja rohkeasti eteenpäin, kuvasi valmentaja Lindeqvist onnistunutta joukkuevalmistautumista.

Nuorten MM-kisat jatkuvat keskiviikkona pitkällä matkalla. Lindeqvist odottaa seuraavasta matkasta jo taidollisestikin vaativampaa.

– Helpohkosta radasta mennään todennäköisesti taidollisesti toiseen ääripäähän ja luvassa on tosi vaativaa. Se on yleensä meille sopinut, ja tästä on hyvä jatkaa, iloitsi valmentaja sprinttipäivän jälkeen.

Nuorten MM-kisat, Bulgaria, Sprintin tulokset

Miehet: 1) Tim Robertson NZL 14.41, 2) Piotr Parfianowicz POL 14.47, 3) Anton Johansson SWE 14.51, 4) Aleksi Niemi FIN ja Tristan Bloemen BEL 14.53, 6) Miika Kirmula FIN 14.54, 7) Jonas Egger SUI 15.09, 8) Olli Ojanaho FIN 15.11, 13) Topi Raitanen FIN 15.22, 14) Topias Ahola FIN 15.26, 54) Arttu Syrjäläinen FIN 16.05.

Naiset: 1) Sara Hagström SWE 13.15, 2) Heidi Mårtensson NOR 13.20, 3) Miri Thrane Ödum DEN 13.32, 4) Frida Sandberg SWE 13.38, 5) Tilda Johansson SWE 13.47, 6) Nicoline Friberg Klysner DEN ja Runa Fremstad NOR 13.48, 11) Jannina Gustafsson FIN, Emmi Jokela FIN ja Anna Haataja FIN 14.01, 19) Pihla Otsamo FIN 14.11, 21) Noora Koskinen FIN 14.16, 40) Henna Skog FIN 14.41.