Tv-Jukola on suoranainen show

Tänäkin vuonna on varmasti useita suunnistajia, jotka sen joutuvat kokemaan: Jukolan-viestin seuraamisen jossain muualla kuin paikan päällä. Tämä suunnistajan painajainen voi osua kohdalle eri elämäntilanteiden myötä, ja todelliselle suunnistusfanaatikolle ei jää kuin yksi vaihtoehto: kisastudion pystyttäminen. Muita tärkeitä kisoja asettaudutaan seuraamaan sohvalle useamman ruudun kautta, kun eri läppäreillä ja television välityksellä seurataan samaan aikaan väliaikoja, GPS-käyrää, videokuvaa ja kuulutusta. Mutta Jukola-yön televisiolähetys on suoranainen show.

Itse en ole (onneksi) koskaan kokenut tätä spektaakkelia suorana television välityksellä. Kyllä paikan päällä olo aina virtuaalisen seuraamisen voittaa, varsinkin nykypäivänä, kun kisapaikalla maalisuoran varrella pystyy näppärästi selaamaan väliaikoja älypuhelimen tai tabletin avulla. Ja kyllä se kisapaikan tunnelma oli myös kymmenisen vuotta sitten kultaa, kun esimerkiksi SM-kisoissa jännitin itse vielä liian nuorena osallistumaan vanhempien seuratovereiden puolesta rannekellon ja lähtölistan avulla.

Vaikka en ole koskaan seurannut Jukolaa suorana televisiosta, olen nähnyt useimpien Jukolan ja Venlojen viestien televisiolähetykset viimeisimpien 15 vuoden ajalta. Useammankin kerran. Suunnistuslähetysten tallentamiselle omistettu vanha digiboxi viritellään aina, ennen kuin itse siirrytään pelipaikoille.

Mitä lähemmäs Jukolan viesti tulee, sitä enemmän vanhat televisiolähetykset alkavat tallennuksista pyöriä. Tunnelmaa vuoden päätapahtumaan aletaan hakea jo varhain keväällä, milloin Nordbergin jäätävällä karkaamisella Kytäjän yössä tai Gueorgioun ja Wingstedtin kaksinkamppailulla Jämin ankkuriosuuden aamuauringossa. Simo Martomaan kyynelehtiminen Jukolan viestin sanomaa lukiessa Jämi-Jukolan jälkeen kouraisee aina syvältä. Siinä näkyy urheiluun kuuluva unelmointi ja tunteella asioiden tekeminen parhaimmillaan!

VHS:ltä löytyy kaikkein vanhimmat arkistojen helmet, kuten korniudessaan legendaarinen vuoden -99 koostelähetys, jossa TuS:n ankkuri Janne Salmi käy lähdön jälkeen telttaansa nukkumaan ja ”näkee unia” aiemmista Jukola-voitoistaan ja maailmanmestaruudestaan. Vaikka näin koomista tarinankerrontaa tämä lähetys sisältääkin, on se yksi jännittävimmistä näkemistäni Jukola-tallenteista, kun Haldenin hylkäyksen myötä voittoa tavoitteli ankkuriosuudella lähes kymmenkunta joukkuetta.

Kuitenkin arkistoista löytyy niitä vuosia, jolloin lähetyksen tallentaminen on epäonnistunut syystä tai toisesta. Oma Jukola-tietämyshän siinä kärsii, kun ei osaa suorilta heittää Virkiä-Jukolan naisten viestin kolmosta (veikkaisin, että ruotsalaisseurat valtasivat seuraavat sijat Minnan ankkuroitua Asikkalan Raikkaan voittoon), kun lähetyksen tallennus on jäänyt uupumaan.

Tässä olisikin mahdollinen tuote Kaukametsäläisille, YLE:lle, SSL:lle tai mikä taho nyt ylipäätään lähetysten oikeudet omistaa, edesmennyt Urheilukanavakin on tainnut muutamana vuonna televisioinnin hoitaa. Jos vanhoja Jukolan viestin lähetyksiä myytäisiin DVD:llä kisapaikalla, lupaan ostaa koko sarjan. Uskon, etten ole ainoa, sillä on suunnistajat sen verta urheiluhullua kansaa.

YLE on lupaillut, että Kuopio-Jukolasta on luvassa kaikkien aikojen Jukola-lähetys. En malta odottaa, että pääsen fiilistelemään sitä kymmeniä kertoja uudestaan ja uudestaan. Mutta vasta itse tapahtuman jälkeen.

topias
Topias Peltonen Suunnistaja-lehden kesätoimittaja Suunnistusliitto

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail