Kalevan Rasti jälleen Jukolan ykkönen

Vehmersalmella suunnistetussa Kuopio-Jukolassa nähtiin huikea loppuratkaisu. Neljäntoista kilometrin ankkuriosuudelle kärjessä lähti sekunnin välein kaksi ruotsalaisseuraa IFK Lidingö ja Södertälje-Nykvarn. Kalevan Rasti vaihtoi yli kaksi ja puoli minuuttia myöhemmin. Kärjessä kaksi Ruotsin maajoukkuemiestä Fredrik Johansson ja Jonas Leandersson takaa-ajajanaan KR:n ranskalaistähti Thierry Gueorgiou.

Muutaman kilometrin jälkeen kolmikko oli kasassa ja Gueorgiou otti homman haltuun. Ranskalainen jatkoi vääjäämättä kohti Kalevan Rastin kolmatta peräkkäistä Jukola-voittoa. Tripla irtosi lopulta 11 sekunnin erolla IFK Lidingöön, jonka ankkuri Johansson jaksoi roikkua Gueorgioun kannoilla radan loppuosaan asti. Kisan kolmas oli Södertälje Nykvarn. Toiseksi paras suomalaisjoukkue oli pitkään voittotaistelussa pysynyt Vaajakosken Terä (5.), jonka perässä kuudenneksi tuli Hiidenkiertäjät.

– Kun Thierry tuli yleisörastille tuohon jyrkänteelle, näin hänen päämäärätietoisuutensa ja voitonhalunsa, ja uskalsin uskoa voittoon, sanoi Kalevan Rastin voittajajoukkueen ainut ensikertalainen Aaro Asikainen.

Asikainen suunnisti kolmannen osuuden ja oli vaikeuksissa muutenkin kuin Vehmersalmen vaativan ”vuoristomaaston” takia.

– Matkalla tuli huono olo, ja kaikki tuli suun kautta ulos. Oli vain taisteltava loppuun asti, sillä kuuden miehen eteen piti tehdä töitä, Asikainen kertoi.

– Kun tässä on nukuttu parikymmentä tuntia putkeen, ehkä sitä huomenna tajuaa, mihin juttuun on päässyt mukaan, pohti Aaro Asikainen voittojoukkueen pyörityksen keskeltä.

Asikaisen ja ankkuri Gueorgioun lisäksi Kalevan Rastin joukkueessa suunnistivat Jere Pajunen, Philippe Adamski, Hannu Airila, Simo-Pekka Fincke ja Fabian Hertner. Fincke sai pikahälytyksen ykkösjoukkueeseen, kun tsekki Jan Prochazka joutui sairastumisen takia jättämään Jukolan väliin.

Kalevan Rastin voitto oli kolmas peräkkäinen Jukolassa. Vastaavaan on pystynyt ainoastaan Tampereen Pyrintö vuosina 1961-63. Kalevan Rastin voittoputkea vahvistaa kaksi peräkkäistä 10-mila-voittoa, joten joensuulaiset ovat voittaneet viisi peräkkäistä kansainvälisesti arvostettua suurviestiä.

– Olen tosi tyytyväinen, koska aiemmin kolmannen peräkkäisen voiton ottaminen ei ole onnistunut. Tämä hieno tunne pysyy sisällä pitkään, iloitsi Gueorgiou.