MOBOlla suunnistusharrastuksen alkuun

Mobo1

Nykyaikaisiin älypuhelimiin on tarjolla satoja erilaisia ilmaisia ja maksullisia sovelluksia. Suomen Suunnistusliitto on tehnyt virolaisen Tarmo Klaarin yrityksen kanssa sopimuksen suunnistusseurojen kiintorastikarttojen lataamisesta hänen kehittämään mobiilisovellukseen, MOBOon. Tämän kevään ja alkukesän aikana saadaan ensimmäiset kymmenkunta suomalaista pilottikarttaa käyttöön MOBOssa ja reilun vuoden aikana Suunnistusliiton tavoitteena on saada palveluun 100 karttaa. MOBO on käyttäjälle ilmainen, mutta karttojen lataaminen sovellukseen ja rastitarvikkeet maksavat seuroille jonkin verran. MOBOlla voi suunnistaa myös muutamissa muissa maissa, kuten Virossa.

Sopiva paikka MOBO-radalle on taajaman lähellä oleva ulkoilualue, missä on tarjolla muitakin liikunta-aktiviteettejä. Myös koulujen lähialueiden kartat ovat tarkoitukseen sopivia. Toki kartta voi olla ”kunnon suunnistusmaastostakin”, mutta silloin MOBOn tärkein ajatus, uusien harrastajien saaminen kokeilemaan suunnistusta, ei ehkä toteudu parhaalla mahdollisella tavalla. Uskon osan harrastajista kiinnostuvan moboilusta geokätköilyn tapaan ja leimailevan rasteilla matkaillessaan Suomessa tai ulkomailla.

MOBO on kiintorastien nykyaikainen versio ja toimii Windows Phone, Android ja iPhone-puhelimilla. Ilmainen sovellus on helppo ladata puhelimeen. Sovellukseen tulee antaa käyttäjätunnus, mutta varsinaista palveluun kirjautumista ei tarvita. Palveluun syötetyt kartat rasteineen löytyvät helposti ja voit hakea myös alle 50 kilometrin etäisyydellä olevia karttoja tai haluamasi maan karttoja. Rasteilla voit leimata puhelimella lukemalla QR-koodin tai osassa rasteja olevan NFC-tarran. Leimaus tallentuu MOBOn palvelimelle. Myöhemmin omia leimauksia voi tutkia puhelimesta My MOBO-sivulta tai sovelluksen verkkosivuilta mobo.osport.ee. Suomalaiset ohjeet seuroille ja käyttäjille löytyvät sivustolta mobo.suunnistus.fi.

Suomen Suunnistusliitto on tehnyt kiintorastikarttojen viemisen MOBO-palveluun mahdollisimman helpoksi. Seuran tarvitsee täyttää MOBO-paketin tilauslomake, suunnitella MOBO-rastisto, lähettää Suunnistusliittoon kartta- ja ratatiedostot sekä viedä rastit ja opastaulut paikoilleen niiden saavuttua. Suunnistusliitto viimeistelee kartan ulkoasun, toimittaa sen palvelun ylläpitäjälle aktivoitavaksi palveluun sekä valmistelee rastiaineistot. Peruspaketti sisältää 14 rastia, lähdön sekä tarpeelliset opastaulut lähtöpaikan lähelle. Taulujen ohjeilla käyttäjä pystyy lataamaan sovelluksen puhelimeensa ja lähtemään suunnistamaan vaikka ei olisi aiemmin kuulutkaan MOBOsta.  Peruspaketin hinta seuralle on 250 euroa. Lisärastit ja NFC-tarrat rasteille maksavat muutaman euron kappaleelta. Rastien koko on A6 ja ne on suunniteltu pitkäikäisiksi. Ne voi siirtää tarvittaessa myös uusiin paikkoihin samalla kartalla ja tällöin tarvitsee vain ladata uusi karttatiedosto palveluun.

Kiintorastien historiaa

Joitakin vuosia sitten löysin työhuoneeni kaapista 16-sivuisen vihkosen nimeltään Kiintorastiaapinen, jonka on vuonna 1969 toimittanut Hannu Virolainen. Työssä ovat olleet mukana silloiset suunnistuksen kattojärjestöt Suomen Suunnistusliitto, Työväen Urheiluliitto ja Finlands Svenska Orienteringsförbund. Hankkeeseen oli saatu rahoitusta Opetusministeriöltä. Vihkosen neuvoilla aktivoitiin seuroja 45 vuotta sitten tekemään kiintorastiverkostoja.

Kiintorastiaapista tutkiessa olen havainnut useimpien neuvojen olevan edelleen ajankohtaisia.
– Kiintorastit ovat hyvä keino lajiin tutustumiseen ja sopivat myös koulujen käyttöön.
– Karttojen rahoituksessa neuvotaan tekemään yhteistyötä kaupunkien, kuntien ja paikallisten yritysten kanssa.
– Maanomistajan lupa kehotetaan kysymään rastien viemiseen maastoon.

Oppaassa ohjeistettua rastin kiinnittämistä tai maalaamista kasvaviin puihin en kuitenkaan suosittele.

Lisätietoja MOBOsta saat 9.5. ilmestyvästä Suunnistajasta 4/2014, verkkosivuilta mobo.suunnistus.fi ja lataamalla puhelimeen sovelluksen MOBO. Verkkosivuilla mobo.osport.ee on myös yhden rastin esittelyrata, jolla voit testata leimaamista. Seuroissa kannattaa jo pohtia mikä seuran kartoista sopisi parhaiten MOBO-radan alueeksi. Voit myös kysyä lisätietoja allekirjoittaneelta.

MOBO on yksi hyvä ja nykyaikainen keino houkutella uusia harrastajia lajimme pariin. Seurojen ei kannata pelästyä 250 € kustannusta, koska sen voi rahoittaa yhteisyökumppanin tai kunnan tuella. MOBO-rastien bongailu on hyvää terveysliikuntaa pienin kustannuksin.  Sadan MOBO-radan saaminen Suomeen vuoden 2015 aikana on tiukka tavoite, mutta ei mahdoton. Kun joka kolmas suunnistusseura tekee MOBO-radan, on tavoite jo koossa.

Heikki Liimatainen
Heikki Liimatainen Harrastepäällikkö