MOBO tuo kiintorastit mobiiliaikaan

Suunnistusliitto tuo Suomeen älypuhelimille kehitetyn MOBO-sovelluksen. MOBOlla voi toukokuun puolivälistä lähtien suunnistaa sille erityisesti suunnitelluilla radoilla. MOBOn myötä kiintorastit siirtyvät nykyaikaan.

MOBO-sovellus on alkujaan virolaisen Tarmo Klaarin kehittämä ilmainen sovellus, joka toimii sekä Windows, Android ja iPhone-puhelimissa. Sen avulla on helppo tutustua suunnistukseen ja testata omia taitojaan. Rastit ovat kiinteästi paikallaan, joten valmiilla MOBO-radalla voi suunnistaa milloin vaan omatoimisesti tai porukalla.

– Tavoitteena on madaltaa sisääntulokynnystä suunnistukseen ja saada uusia ihmisiä mukaan. Tämä sopii lapsille, nuorille ja perheille yhteiseen ulkoiluun. MOBO on mainio tapa päivittää perinteiset kiintorastit nykyaikaan ja saada lajin pariin uusia liikkujia, arvioi Suunnistusliiton harrastepäällikkö Heikki Liimatainen.

Ensimmäiset MOBO-radat Suomessa ovat työn alla noin kymmenen valitun pilottiseuran kanssa. Lähiviikkoina ratoja aukeaa muun muassa Helsingissä, Riihimäellä, Hyvinkäällä, Tampereella, Porissa, Imatralla ja Kouvolassa. Vuoden 2015 aikana Suunnistusliitto tavoittelee noin sataa MOBO-rataa eri puolille Suomea.

– Toivomme seurojen suunnittelevan MOBO-radat kaupunkien ulkoilualueille ja lähimaastoihin, joissa on paljon liikkujia ja joihin on helppo tulla, Liimatainen kertoo.

MOBO-sovelluksessa kartta ja rata ladataan älypuhelimeen, joka toimii samalla karttana, kompassina ja leimasimena. MOBO-rasteilla on kiinteät, säänkestävät laatat, joilla leimataan lukemalla puhelimella QR-koodi tai NFC-tarra. MOBO-ratoja on Viron ja Suomen lisäksi myös muutamissa muissa maissa.

Lisätietoja: Suomen Suunnistusliitto harrastepäällikkö Heikki Liimatainen, 040 867 1217 ja mobo.suunnistus.fi.