Mitalittomat EM-kisat päättyvät keskinkertaiseen viestiin

EM-kisaviikon päättänyt viesti, ei tuonut helpotusta alakanttiin sujuneisiin kisoihin. Kisat jäivät Suomen osalta mitallittomiksi, sillä lopputuloksena joukkuekilpailussa oli miesten kuudes ja naisten seitsemäs sija.

Väsyneiden naisten taistelu

Naisten viesti alkoi suomalaisittain hienosti, kun Sofia Haajanen tuli vaihtoon aivan kärjessä.

– Hyvin meni. Vielä puoli minuuttia ennen pamausta muistutin itselleni, että oma pää ja oma työ. Siitä oli hyötyä, kun kärkiletka nousi väärään notkoon ja pääsin kuittaamaan heidän ohitseen, toisena Tanskan Signe Söesin jälkeen ensimmäisen osuuden vaihtoon tullut Haajanen kertoi.

Se ei kuitenkaan riittänyt, kun kakkososuudella Marika Teini joutui antamaan muille periksi ja lähetti Venla Niemen maastoon seitsemäntenä. Kärjessä Sveitsi ja Ruotsi menivät omaa menoaan ja väsynyt Niemi ei pystynyt vastaamaan muiden vauhtiin. Loppusijoituksena oli siis seitsemäs sija 5.33 erolla kärkeen.

Voiton otti Sveitsi läpi kisaviikon hienoja suorituksia tehneen Judith Wyderin johdolla. Hopeaa sai Ruotsin kakkosjoukkue, jossa juoksivat nuoret Lilian Forsgren, Maria Magnusson ja Alva Olsson.

Suomen kakkosjoukkue (Saila Kinni, Tuulia Viberg, Riina Kuuselo), jota ei lasketa virallisiin tuloksiin, tuli maaliin 12:ta 7.18 kärkeä jäljessä.

Miehissä kärki tavoittamattomissa

Suomen miesten viesti alkoi ilman suurta paniikkia, kun Pasi Ikonen tuli vaihtoon yhdeksäntenä, mutta vain pienellä erolla kärjessä menneisiin miehiin. Ikonen juoksi kuitenkin lyhyintä hajontaa ja se jätti takaa-ajoon lähteneet joukkuekaverit lähes mahdottoman tehtävän eteen.

Ennen kisaviikkoja sairastellut Tero Föhr teki vaisun suorituksen ja ero kärkeen kasvoi. Mårten Boström teki hyvän juoksun, mutta lopputuloksena oli kuudes sija.

– Lähtöpaikka oli vaikea, kun tiukkaa sakkia lähti puoli minuuttia ennen maastoon. Yritin saada häntää kiinni. Tyytyväinen olen tekemiseeni, tein oman suorituksen ja katsoin vain muilta vauhdin, Boström analysoi maalissa.

Voiton vaihtelevassa ja jännittävässä kilpailussa otti Ruotsi 2.18 ennen Suomea. Hopealla suunnisti Tsekki ja pronssille Ranska. Ennakkosuosikki Sveitsi jäi yllättäen neljänneksi, ja sekin suoritus tuli kakkosjoukkueen tekemänä.

Päävalmentaja Taini ei osannut olla kovin pettynyt, vaikka kärki kilpailussa karkasikin Suomelta.

– Pasi teki lyhyellä hajonnalla virheen ja jouduimme takavaunuun ja sen jälkeen olimme loppukisan koko ajan pikkuisen jäljessä. Maasto oli äärimmäisen nopea ja kyllä meidän miehemme olivat mitalitaistelussa mukana, Taini pohti kisan jälkeen.

Viestin valopilkku suomalaisittain oli miesten toisella osuudella ehkä koko kisan parhaan juoksun tehnyt nuori Aaro Asikainen, joka nosti Suomen hänniltä viestin kakkoseksi, toki lyhyemmän hajonnan siivittämänä.

– En seurannut lähdössä, ketkä lähtivät eteen, mutta aika varhaisessa vaiheessa sain Sveitsin kiinni.Oikein hyvä viestisuunnistus, aikuisten arvokilpailujen ensikertalainen totesi suorituksensa jälkeen.

Myös Taini nosti Asikaisen hyvää suoritusta.

– Aaro teki tosi kovan juoksun ja näytti, että tossu liikkuu kärjen tahtia. Fredric Portin teki kaksi vuotta sitten EM-kilpailuissa saman tempun eli nousi kakkosjoukkueen kakkososuudella hänniltä kärkeen. Tämä enteilee että meille on nousemassa uusi maajoukkuemies, Taini enteili.

Suomen kakkosjoukkue (Otto Simosas, Aaro Asikainen ja Severi Kymäläinen), jota ei lasketa virallisiin tuloksiin, tuli maaliin 24:nä 10.35 kärkeä jäljessä.

Tulokset, EM-viesti

Naiset
1) SUI 1.33.00 (Julia Gross, Sabina Hauswirth, Judith Wyder), 2) SWE 1.34.40 (Lilian Forsgren, Maria Magnusson, Alva Olsson), 3) RUS 1.34.52 (Julia Novikova, Irina Nyberg, Natalia Vinogradova), 4) DEN (Signe Söes, Ida Bobach, Maja Alm) 1.35.11, 5) EST 1.36.53, 6) NOR (Heidi Bagstevold, Kamilla Olausson, Mari Fasting) 1.37.34, 7) FIN 1.38.33 (Sofia Haajanen, Marika Teini, Venla Niemi).

Miehet
1) SWE 1.48.27 (Jonas Leandersson, Fredrik Johansson, Gustav Bergman) , 2) CZE 1.48.31 (Jan Petrzela, Vojtech Kral, Jan Prochazka), 3) FRA 1.49.39 (Frederic Tranchand, Lucas Basset, Thierry Gueorgiou), 4) SUI 1.49.49 (Baptiste Rollier, Andreas Kyburz, Martin Hubmann), 5) GBR 1.50.40 (Ralph Street, Graham Gristwood, Scott Fraser), 6) FIN 1.50.40 (Pasi Ikonen, Tero Föhr, Mårten Boström).