Suomen naisille EM-viestikultaa

Suomi otti hiihtosuunnistuksen EM-kisoissa naisten viestikultaa joukkueella Mira Kaskinen, Sonja Mörsky ja Mervi Pesu. Kolmikko hoiti viestin suunnitellusti ja kulta tuli 58 sekunnin erolla toiseksi sijoittuneeseen Venäjään.

Mira Kaskinen vaihtoi avausosuudelta toisena 13 sekuntia Venäjän jälkeen.

– Kaikki meni kuten suunniteltiinkin. Osattiin vähän tätä odottaa. Loppulenkillä käännyin yhdessä risteyksessä väärään suuntaan, siinä meni vähän sekunteja. Yritin lopussa kaikkeni, jotta Venäjän etumatka kapenisi, kertoi tiistain keskimatkalla hopeaa ottanut Kaskinen.

Sonja Mörsky nousi toisella osuudella kärkeen onnistuneen loppulenkin ansiosta. Eroa Venäjään oli 37 sekuntia.

– Mira tuli tosi hyvin avausosuudelta ja oli hyvä lähteä. Homma pysyi koko ajan hallinnassa. Tein ensimmäiselle rastille huonon reitinvalinnan, mutta onneksi Venäjä pummasi siinä. Lopussa pääsin kuittaamaan paremmalla reitinvalinnalla kärkeen. Luotin Merviin, mutta silti sai loppuun asti jännittää, kun videotaululla näytettiin vain Venäjää, tiivisti Mörsky oman osuutensa.

Mervi Pesu sai ankkuriosuudella rauhassa keskittyä omaan työhönsä, eikä Venäjän takaa-ajo tuottanut tulosta.

– Olimme etukäteen sopineet, että lähdemme jokainen tekemään omaa työtä. GPS:n perusteella pieniä virheitä tuli kaikille, mutta ei mitään ratkaisevaa. Kisa oli tiukka, vaikka koko ajan kärkijoukossa oltiinkin. Lopussa tein muutaman varmistelupysähdyksen ja luistelu-uralla vilkaisin taakse, mutta ketään ei näkynyt. Olin kyllä valmistautunut loppukiriinkin, Pesu summasi ankkuriosuuden.

Naisten EM-viestikulta on ollut Suomelle melko harvinaista herkkua, sillä se oli vasta toinen laatuaan. Edellinen tuli vuonna 2008, silloinkin Mervi Pesu oli voittotriossa mukana.

Miesten viestissä Suomen ykkösjoukkueen Janne Häkkinen vaihtoi avausosuudelta neljäntenä puoli minuuttia Norjan jälkeen. Kakkososuudella Staffan Tunis nosti Suomen kolmanneksi aivan Venäjän kantaan. Kärjessä oli edelleen Norja 1.20 karkumatkalla. Ankkuriosuudella Venäjä ja Suomi tavoittivat hieman Norjaa, mutta sijoitukset eivät muuttuneet.

– Koko joukkueelta onnistunut suoritus. Jotain pieniä virheitä tuli ja ehkä pienillä parannuksilla olisi voinut vähän noustakin, summasi Tunis viestipronssia.

EM-kisojen ohjelmassa viesti oli viimeinen matka. Perjantaina hiihtosuunnistajien kansainvälinen kausi päättyy maailmancupin finaalikisaan, erikoispitkään. Suomalaisista parhaissa asemissa maailmancupin yhteispisteissä ovat Sonja Mörsky viidentenä, Milka Leppäsalmi kuudentena ja Staffan Tunis kahdeksantena.

Hiihtosuunnistuksen EM-kisat, Tjumen Venäjä, Viesti

Naiset: 1) FIN 1.14.03 (Mira Kaskinen, Sonja Mörsky, Mervi Pesu), 2) RUS 1.15.01 (Anastasia Kravtsenko, Julia Tarasenko, Tatjana Rvatseva), 3) NOR 1.15.24 (Christina Hellberg, Anna Ulvensoen, Audhild Rognstad), 4) SWE 1.17.18, 5) CZE 1.20.29, EST dsq. Suomen 2-joukkue (Tiia Tallila, Marjut Turunen, Milka Leppäsalmi) 1.15.49.

Miehet: 1) NOR 1.23.35 (Öyvind Watterdal, Hans Jörgen Kvåle, Lars Moholdt), 2) RUS 1.23.48 (Vladimir Bartsukov, Eduard Hrennikov, Andrei Lamov), 3) FIN 1.24.21 (Janne Häkkinen, Staffan Tunis, Ville-Petteri Saarela), 4) SWE 1.25.29, 5) SUI 1.28.54, 6) CZE 1.29.55.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail