Pesu kolmas maailmancupin finaalissa

Mervi Pesu jatkoi vahvoja esityksiään hiihtosuunnistuksen EM-viikon päätteeksi kisatussa maailmancupin finaalikisassa. Pesu oli erikoispitkän matkan kolmas, edellään kaksi venäläistä. Kisan ykkönen Anastasia Kravtsenko kellotti 54 ja Tatjana Rvatseva 36 sekuntia Pesua paremman ajan. Sonja Mörsky oli kisan viides ja Mira Kaskinen kymmenes. Rvatseva oli ykkönen myös maailmancupin kokonaiskilpailussa, sillä ennen finaalikisaa johtanut Tove Alexandersson oli kuudes, mikä pudotti ruotsalaisen cupin kokonaiskisan kärjestä, sillä finaalissa jaettiin tuplapisteet.

– Aika yksinäistä oli matkalla, eikä seuraa ollut kauheasti tarjolla. Näin pitkällä matkalla porukka hajoaa. Keli teki matkasta pitkän, uusi lumi ja pehmeät urat vaikuttivat siihen, ettei päässyt todella kovavauhtista hiihtoa tekemään, Pesu tiivisti parituntisen urakkansa.

Erikoispitkällä kisalla oli naisissa mittaa lähes 30 kilometriä ja rastejakin oli 47. Kisa käytiin kolmena hajontalenkkinä, joiden päälle hiihdettiin vielä loppuun lyhyt yhteinen lenkki.

– Minulla ei ollut lopussa mahdollisuuksia hiihtää venäläisiä kiinni. Loppulenkillä sai olla tosi tarkkana, sillä 15 000-mittakaavaisella kartalla pienellä alueella oli paljon rasteja ja uria, Pesu kertoi.

Sonja Mörsky piti viidennen sijansa myötä saman sijan myös maailmancupin kokonaiskilpailussa. Se on hänen uransa paras kokonaiskilpailusijoitus ja kuvaa hyvin Mörskyn tasaista kautta, johon parhaimmillaan mahtui kolme kolmossijaa.

– Pitkät matkat eivät yleensä ole olleet mun matkoja, joten olen tosi tyytyväinen viidenteen sijaan. Vaikka olo ennen kisaa oli väsynyt ja lihakset tuntui löysiltä, ei tullut sippiä. Kun on hyvässä kunnossa, näköjään kaikki matkat kulkee. Menin tosi yksin alusta asti, kertoi Mörsky kisan jälkeen.

Miesten kisan ykkönen oli 40-vuotias, kokenut kisakettu Eduard Hrennikov, joka lyhyellä loppulenkillä nousi 27 sekunnilla voittoon. Maailmancupin kokonaisvoiton nimiinsä jo ennen finaalikisaa varmistanut Andrei Lamov oli toinen ja Norjan Hans Jörgen Kvåle kolmas. Paras suomalainen oli kahdeksanneksi suunnistanut Staffan Tunis, joka jäi yli neljä minuuttia kärjelle. Janne Häkkinen urakoi yli 38 kilometrin ja 56 rastin radalla kymmenenneksi.

Tunis oli kisan kärkivauhdissa mukana kaksi kolmannesta, mutta lopussa matka alkoi painaa ja sijoitus putosi kahdeksanneksi.

– Matka maistui pitkään ihan kohtuulliselta, mutta lopuksi hyydyin aivan totaalisesti. Tein vielä kolmannen lenkin lopuksi hyviä reitinvalintoja ja pysyin mukana viidentenä, mutta tunsin jo stadionilla loppulenkille käännyttäessä, ettei minulla ole enää mitään annettavaa, kuvasi Tunis energian loppumista tiukan kisaviikon päätteeksi.

Tunis oli maailmancupin kokonaiskilpailussa paras suomalaismies. Hän nousi yhteispisteissä finaalikisan keskeyttäneen Erik Rostin ohi seitsemänneksi.

Hiihtosuunnistuksen maailmancupin finaali, Tjumen Venäjä, Erikoispitkä
Miehet: 1) Eduard Hrennikov RUS 2.29.31, 2) Andrei Lamov RUS 2.29.58, 3) Hans Jörgen Kvåle 2.30.04, 4) Lars Moholdt NOR 2.31.24, 5) Peter Arnesson SWE 2.31.46, 6) Vladimir Bartsukov RUS 2.32.21, 8) Staffan Tunis FIN 2.33.40, 10) Janne Häkkinen FIN 2.34.28, 15) Ville-Petteri Saarela FIN 2.35.34, 23) Tero Linnainmaa FIN 2.39.16, 26) Hannu-Pekka Pukema FIN 2.39.23.
Naiset: 1) Anastasia Kravtsenko RUS 2.01.17, 2) Tatjana Rvatseva RUS 2.01.45, 3) Mervi Pesu FIN 2.02.11, 4) Maria Ketskina RUS 2.02.59, 5) Sonja Mörsky FIN 2.04.45, 6) Tove Alexanersson SWE 2.05.37, 10) Mira Kaskinen FIN 2.08.29, 16) Milka Leppäsalmi FIN 2.11.05, 20) Marjut Turunen FIN 2.17.13, 23) Tiia Tallila FIN 2.20.34.