Pohjoismaat haluavat keventää rastikalenteria

Pohjoismaat ovat yhdessä ehdottaneet Kansainväliselle suunnistusliitolle (IOF) kansainvälisen kisakalenterin uudistamista ja panostamista nykyisen määrän sijaan laatuun.

– Haluamme yhdessä vaikuttaa siihen, että kansainvälinen kilpailukalenteri kevenee ja samalla myös selkiytyy. Kustannukset ovat tällä hetkellä liian suuret sekä järjestäjille että osallistuville maille, summaa Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki Suomen, Ruotsi, Norjan ja Tanskan yhteistä esitystä.

Pohjoismaat ehdottavat heinäkuiselle IOF:n kongressille päätettäväksi muun muassa hiihtosuunnistuksen, pyöräsuunnistuksen sekä tarkkuussuunnistuksen arvokisojen rytmittämistä vuorovuosiin siten, että lajien MM-kisat ja alueelliset mestaruuskisat kuten EM-kisat sijoittuisivat eri vuosiin. Nykyisin joka toinen vuosi sekä pyöräsuunnistukseen että hiihtosuunnistukseen osuvat sekä MM- että EM-kisat.

Suunnistuksen MM-kisat Pohjoismaat haluavat edelleen jaettavaksi vuorovuosin maasto- ja sprinttikisoihin. Pohjoismaat uskovat tämän mallin tuovan MM-kisoille nykyistä useampia järjestäjäehdokkaita.

– Nykymuotoiset MM-kisat ovat osoittautuneet liian kalliiksi järjestää valtaosassa jäsenmaita. Jaetut MM-kisat olisi edullisemmat järjestää ja edullisemmat osallistua. Lisäksi kisamaastoiksi voitaisiin aina valita suunnistuksellisesti parhaat maastot, Ilomäki muistuttaa.

Pohjoismaat haluavat myös suunnistuksen maailmancupin tuotteistamista ja profiilin nostamista. Nykymallin tilalle halutaan selkeästi seurattava kilpailusarja.

– Tulevaisuuden maailmancupin pitäisi koostua 3-4 kierroksesta, joissa kussakin olisi 3-4 kisaa. Kisat sisältäisivät urheilijoille kunnolliset palkintorahat, kaikki merkittävät maat ja urheilijat osallistuisivat ja cup kokonaisuutena olisi tuote, joka olisi nähtävissä televisiosta, Ilomäki visioi.

Pohjoismaiden ehdotukset tulevat IOF:n jäsenmaiden käsittelyyn heinäkuussa Italiassa MM-viikolla pidettävässä kongressissa.