Mira Kaskinen otti EM-hopeaa

Hiihtosuunnistuksen EM-kisojen keskimatka meni Suomen naisilta nappiin. Mira Kaskinen otti uransa ensimmäisen arvokisamitalin ollen toinen. Sonja Mörsky otti pronssia ja Mervi Pesu oli kahden sekunnin erolla neljäs. Milka Leppäsalmi ehti vielä kärkikymmenikköön ja oli yhdeksäs. Miesten kisassa paras suomalainen oli Staffan Tunis, joka oli seitsemäs runsas minuutti kisan voittajasta Vladimir Bartsukovista jääneenä.

Naisten kisan voitti Ruotsin Tove Alexandersson, joka teki keskimatkan runsaan seitsemän kilometrin radalla eroa Kaskiseen 14 sekuntia.

Ulvilan Uraa edustava Mira Kaskinen oli ihmeissään mitalikisansa jälkeen.

– Tämä on aika järkyttävää. En uskonut mitaliin ennen kuin näin lopullisen tuloslistan, mutta kait se sitten totta on, Kaskinen sanoi pää pyörällä ja hämillään.

Siperiaan ennen keskimatkaa saapunut lämmin ilma oli pehmentänyt urat, mikä teki kisasta raskaan.

– Urat olivat todella märkiä ja pehmeitä. Sauvat upottivat, eikä hiihtoon saanut sellaista iskua. Ei se mitalivauhdilta tuntunut. Välillä tuntui, ettei suksi luista yhtään, kertasi Kaskinen mitalikisaansa.

Hän summasi mitalireseptikseen hallitun suorituksen, sillä virheitä ei matkalla tullut.

– Ehkä joitakin reitinvalintoja olisi voinut tehdä toisinkin, mutta virheisiin en sortunut, jo pitkällä matkalla viidenneksi yltänyt Kaskinen korosti.

Sonja Mörsky jäi raskaassa kisassa kärjelle 39 sekuntia, mutta ehti nipistämään pari sekuntia Mervi Pesua paremman ajan ja kiilasi pronssille.

– Sprintistä jäi vähän hampaankoloon, mutta tämä kyllä paikkaa sen. Loppumatkalla käännyin yhdestä risteyksestä väärin, ja palasin heti takaisin, joten tiukille meni Mervin kanssa, kertasi Mörsky kisansa ratkaisukohtaa.

Mörskyllä on kahden vuoden takaa EM-pronssi sprintistä ja Tjumenissa hän oli sprintissä viides. Pitkän matkan Euroopan mestaruuden sunnuntaina voittanut Mervi Pesu jatkoi myös keskimatkalla vauhdikasta menoaan ja oli neljäs, vain kaksi sekuntia pronssista.

– Onneksi Suomen tytöt vei mitalit edestä, hyvä noin. Suoritus ei ollut mikään hyvä, se pari sekuntia ja vaikka parikymmentäkin olisi lähtenyt monessa kohtaa pois, sillä flow oli kateissa, pysähtelemään joutunut ja kertaalleen kaatunutkin Pesu tunnusti.

Miesten keskimatkalla Staffan Tunis teki EM-kisaviikon parhaan suorituksensa ja oli seitsemäs. Hänen takanaan viikon parhaansa listasi myös Hannu-Pekka Pukema (13.). Tunis arvioi olleensa mitalivauhdissa lukuun ottamatta yhtä ensimmäisen lenkin pummia.

– Olin juuri ohittanut Pukeman, enkä lukenut karttaa tarpeeksi etukäteen. Kun hajontalenkit erkanivat, valitsin väärän uran ja siitä tuli pieni lisälenkki. En ole vielä analysoinut, paljonko siinä meni, kertasi Tunis kisan jälkeen.

Tunis kuvasi keskimatkan kisaa pitkähköksi sprintiksi.

– Kisa oli odotetun kaltainen: aika lyhyt ja paljon rastivälejä ja tiheitä risteyksiä. Metsässä mentiin lähes yhtä vanaa pitkin. Lämmin keli teki kisasta erikoisen. Jos pehmeillä urilla käytti paljon voimaa, se meni saman tien hukkaan. Piti yrittää mennä mahdollisimman kevyellä tatsilla, Tunis kuvasi.

EM-kisojen viimeinen matka, viesti kilpaillaan keskiviikkona ja perjantaina on vuorossa vielä maailmancupin päätöskisa.

Hiihtosuunnistuksen EM-kisat, Venäjä Tjumen
Keskimatka
Naiset: 1) Tove Alexandersson SWE 36.56, 2) Mira Kaskinen FIN 37.10, 3) Sonja Mörsky FIN 37.35, 4) Mervi Pesu FIN 37.37, 5) Julia Tarasenko RUS 37.46, 6) Tatjana Oborina RUS 37.49, 9) Milka Leppäsalmi FIN 37.59, 16) Marjut Turunen FIN 39.01, 26) Tiia Tallila FIN 41.14.

Miehet: 1) Vladimir Bartsukov RUS 33.29, 2) Andrei Lamov RUS 33.33, 3) Hans Jörgen Kvåle NOR 34.05, 4) Lars Moholdt NOR 34.08, 5) Peter Arnesson SWE 34.12, 6) Kiril Veselov RUS 34.31, 7) Staffan Tunis FIN 34.38, 13) Hannu-Pekka Pukema FIN 35.22, 17) Janne Häkkinen FIN 35.47, 20) Ville-Petteri Saarela FIN 36.11, 25) Tero Linnainmaa.