Maailmancup alkaa Turkissa

Maailman suunnistushuiput aloittavat kansainvälisen kilpailukautensa viikonlopun maailmancup-tapahtumalla Turkissa, joka isännöi ensimmäistä kertaa suunnistuksen arvokisaa. Suomen maajoukkueen päävalmentaja Juha Taini odottaa viikonlopun keskimatkan ja sprinttiviestin kisoista mielenkiintoisia.

– Uskon, että urheilijoiltamme löytyy ihan hyvä suorituskyky, vaikka kisa onkin varsin erikoiseen aikaan. Kaikki ovat keventäneet talviharjoittelun ohessa tähän viikonloppuun harjoitteluaan sen verran, että pystyvät juoksemaan hyvää harjoituskauden suoritusta. Tämän viikonlopun jälkeen voidaan keskittyä taas rauhassa rakentavaan harjoitteluun tähtäimessä huhtikuun EM-kisat ja heinäkuun MM-kisat, Taini kertoo.

Maailmancupin merkeissä kilpaillaan perjantaina keskimatkan karsinta, lauantaina keskimatka ja sunnuntaina sprinttiviesti, joka on ensimmäistä kertaa ohjelmassa myös MM-Italiassa.

– Jokainen talvikauden maailmancupin osakilpailu tarjoaa urheilijoille tilaisuuden tarkistaa tasoaan kansainväliseen kärkeen. Sprinttiviestistä kerätään tärkeätä kokemusta Italiaa varten urheilijoitten roolituksesta ja muusta taktikoinnista. On hyvä nähdä, mitä kaikkea kisan aikana voi tapahtua ja millaisia taktisia ratkaisuja tarvitaan. Jokainen sprinttiviesti ennen MM-kisoja on tärkeä, korostaa Taini.

Sprinttiviestiä juostaan seuraavan kerran Imatralla kesäkuussa järjestettävän maailmancupin yhteydessä. Sprinttiviestissä naiset juoksevat kaksi osuutta – ensimmäisen ja viimeisen – ja miehet puolestaan kaksi keskimmäistä osuutta.

– Aloitusosuus on hektinen ja henkisesti vaativa. Urheilija suorittaa omaa sprinttirataansa ja keskittyy omaan tekemiseensä, taktikointi puolestaan painottuu ennakkoon valmentajapapereissa, Taini kuvaa.

Suomen ykkösnainen Minna Kauppi ilmoitti alkuviikosta jättävänsä Turkin cup-avauksen väliin. Myös Sari Anttonen jäi flunssaisena kotimaahan, ja hänen tilallaan Turkissa juoksee Maija Sianoja. Päävalmentajan mukaan maajoukkueen terveystilanne on muuten hyvä.

– Muutamalla urheilijalla on jalkojen kanssa pieniä haasteita, mutta ei mitään sellaista, joka estäisi kilpailemisen.

Maailmancupin kisa on ensimmäinen Turkissa kilpailtava suunnistuksen arvokisa. Tainin mukaan järjestelyt Antalyassa vaikuttavat etukäteen hyviltä.

– Ainakin vielä kaikki vaikuttaa hyvältä, järjestäjät ovat innokkaita. Maasto on haasteellista, sillä se on kivistä ja osin kasvillisuus on hankalaa. Joukkue on treenannut täällä muutaman päivän ja jokainen treeni on tullut tarpeeseen. Osa joukkueesta tuli suoraan Suomesta ja valtaosa leirikeskuksesta Espanjasta, jossa maasto oli hyväpohjaista, Taini kuvaa.

Maailmancupin ulkopuolelle jääneet suomalaiset suunnistajat antavat EM-näyttöjään viikonloppuna Portugalissa, johon myös maajoukkueen leirikeskus siirtyy huhtikuisiin EM-kisoihin asti.

Turkin mc-järjestäjien sivut

Suomen joukkue:

Miehet: Aaro Asikainen Kalevan Rasti, Mårten Boström IFK Lidingö, Tero Föhr Vehkalahden Veikot, Pasi Ikonen Vaajakosken Terä, Jani Lakanen Vaajakosken Terä, Jonne Lakanen Vaajakosken Terä, Fredric Portin Paimion Rasti, Otto Simosas OK Orient, Mikko Sirén Angelniemen Ankkuri.

Naiset: Anni-Maija Fincke Tampereen Pyrintö, Sofia Haajanen SK Pohjantähti, Saila Kinni Tampereen Pyrintö, Marjo Liikanen Rajamäen Rykmentti, Venla Niemi Tampereen Pyrintö, Maija Sianoja MS Parma, Marika Teini SK Pohjantähti, Tuulia Viberg MS Parma.