Staffan Tunis tiukan kilpailun ykkönen

Onni oli tänään suomalaisten puolella, kun Staffan Tunis nousi viimeisellä rastilla pitkän matkan kisan voittoon. Kilpailua käytännössä alusta asti johtanut Venäjän Andrei Lamov jäi sauvarikon takia toiseksi. Kolmas oli Norjan Hans Jörgen Kvåle.

Venäjän Andrei Lamovilla oli viimeisessä kartanvaihdossa lähes puolentoista minuutin johto. Häntä seurasivat tasavauhtia Staffan Tunis ja Venäjän Vladimir Barchukov. Ensin Barchukov valitsi kapeamman moottorikelkkauran, kun Tunis otti kierron leveämpää luistelubaanaa pitkin. Tunisin valinta osoittautui nopeammaksi ja hän sai karistettua venäläisen kannoiltaan. Toinen venäläinen
Andrei Lamov oli etenemässä ylivoimaiseen voittoon. Hänen sauvansa kuitenkin katkesi, kun matkaa oli taittamatta enää muutamia rasteja.

– Sain Lamovin kiinni viimeisellä rastilla ja painelin ohitse, Tunis kertasi lopun ratkaisua.
Tunisin voittomarginaali oli 5 sekuntia. Kisan kolmas Kvåle jäi Tunisista vain 8 sekuntia. Kaikkiaan kuusi ensimmäistä urheilijaa mahtuivat minuutin sisään, joten kisa oli pitkän matkan kilpailuksi äärimmäisen tiukka.

Tunisin kilpailu ei alkanut kovin vahvasti, sillä hän kaatui jo ensimmäiselle rastille mentäessä.

– Siinä jäin letkan perälle ja piti ruveta nostamaan sijoitusta kilpailija kerrallaan.

Miesten 24 kilometrin rata koostui kolmesta lenkistä ja kahdesta kartanvaihdosta. Matkan varrella oli sekä kunnon nousuja että tiheää kuusikkoa, jonka keskellä urheilijat joutuivat taitelemaan tietään eteenpäin.

– Erilaisia reitinvalintoja oli tarjolla ja ainakin loppulenkillä tein hyviä valintoja, Tunis sanoi.

Tunisilla on maailmancupissa hyvä putki menossa. Hän on voittanut kolme edellistä maailmancupin kilpailua. Eilen tuli voitto parisprintissä ja puolitoista vuotta sitten kauden päättäneessä erikoispitkän kilpailussa. Viime vuonna ei maailmancupia kilpailtu ollenkaan.

– Viime vuonna en sitten voittanutkaan yhtään kansainvälistä kisaa, sanoi Tunis, joka on aloittanut tämän kauden vahvasti.

Huomenna lauantaina maailmancup Ylläksellä jatkuu keskimatkan kilpailulla.

Maailmancup, Ylläs, miehet, pitkä matka
1)Staffan Tunis 1.21.38, 2) Andrei Lamov RUS +5, 3) Hans Jörgen Kvåle NOR +8, 4) Erik Rost SWE +27, 5) Lars Moholdt NOR +41, 6) Vladimir Barchukov RUS +59…14) Hannu-Pekka Pukema +2.38, 16) Ville-Petteri Saarela +4.44, 17) Janne Häkkinen +4.45, 19) Santeri Aikio (kansallinen ryhmä) +6.56, 24) Peter Sundelin +10.02, 25) Jyri Uusitalo (kansallinen ryhmä) +10.17, 29) Tuomas Kotro (kansallinen ryhmä) +13.14, 30) Tommi Reponen +15.02

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail