Maajoukkueelle luvassa paljon leiritystä

Suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Juha Taini lupaa maajoukkueeseen valituille suunnistajille runsaasti leiritystä myös matkalla ensi kauteen. Maajoukkue leireilee vuoden vaihteen tienoilla Etelä-Afrikassa ja helmikuusta huhtikuuhun Portugalissa.

– Afrikan ja Portugalin leirityksessä tavoitteena on keskittyä ominaisuuksien kehittämiseen ja huhtikuun EM-kisojen jälkeen leirityksen painopiste siirtyy Italian MM-kisoihin valmistautumiseen, päävalmentaja Taini kuvaa maajoukkueen leiripakettia.

Portugalin leirikeskus toteutetaan pitkälti samanlaisena kuin Espanjan leirikeskus, josta suunnistajilla oli hyviä kokemuksia viime keväänä kotikisoihin valmistauduttaessa. Leirikeskuksesta suunnistajat voivat valita itselleen sopivimman leirin keston ja sisällön. Etelä-Afrikan leiritykseen suunnitellaan yhteistyötä yleisurheilijoiden kanssa.

Aikuisten maajoukkueryhmiä on kolme: A-maajoukkueessa on kuusi, B-maajoukkueessa kymmenen urheilijaa ja talenttiryhmässä yksitoista nuorta urheilijaa. Talenttiryhmän ikähaitari on aiempaa nuorempi eli ryhmään on nimetty 21-23-vuotiaita urheilijoita.

– A-maajoukkueessa ovat Vuokatin MM-mitalistit. Yleisesti ottaen valinnoissa on huomioitu kahden viime kauden kansainvälinen menestys. Naisissa kaikilta B-maajoukkueeseen valituilta löytyy sijoitus maailmancupissa kymmenen joukkoon tällä aikavälillä. Miehissä joukko on tasainen, mutta yksittäiset sijoitukset eivät ole ihan näin hyviä, Taini kertaa.

B-maajoukkueeseen valituissa on mukana myös Pasi Ikonen, joka siis tekee paluun maajoukkueryhmiin yhden vuoden jälkeen. Tainin mukaan leiritystä on tarjolla myös varsinaisten maajoukkueryhmien ulkopuolelle jääneille.

Päävalmentaja Taini kaipasi Vuokatin kisojen päätteeksi erityisesti nuorten maajoukkuetoiminnan tehostamista, ja muutoksia onkin jo käynnissä. Maajoukkuevalmentajien joukkoon liittyy entinen maajoukkuesuunnistaja Jarmo Tonder. Hän ottaa vastuulleen talenttiryhmän, jonka tavoitteena on toimia portaana kohti maajoukkueen terävintä kärkeä. Varsinaisen nuorten maajoukkueen ryhmäkoko kasvaa, kun mukaan otetaan nuorempia urheilijoita.

– Järjestämme neljä teemaleiriä kotimaassa nuorten maajoukkueryhmille. Leireille kutsutaan mukaan urheilijoiden lisäksi heidän henkilökohtaiset valmentajansa. Yhteistyön tiivistäminen valmentajiin on yksi avainasia jatkossa. Lisäksi nuoret ovat voimakkaammin ammattivalmentajiemme seurannassa, kun jokaiselle on nimetty nuorten olympiavalmentaja, joka seuraa tiiviisti urheilijan harjoittelua teemaleirien välillä, Taini selvittää.

Tehostamistoimien tavoitteena on Tainin mukaan saada nuorempia ja valmiimpia urheilijoita aikanaan aikuisten sarjoihin tavoittelemaan siellä kansainvälistä menestystä.

– Aikuisten talenttiryhmä helpottaa siirtymistä pääsarjaan. Se on jatke nuorten maajoukkuetoiminnalle. Näin saadaan isompi ryhmä seurantaan. Heihin panostetaan ja heistä pidetään huolta aiempaa voimakkaammin, Taini kuvaa muutosta.

Ensi kesänä suunnistusmaajoukkueen päätavoitteet ovat heinäkuisissa MM-kisoissa Italiassa ja huhtikuisissa EM-kisoissa Portugalissa. Maailmancupkausi alkaa jo maaliskuussa Turkista ja päättyy lokakuussa Sveitsiin.