Eeva-Liisa Hakalalle uran ensimmäinen MM-mitali

Huom: MM-tuloslista muuttui hylkäysten myötä.

Eeva-Liisa Hakala otti uransa ensimmäisen aikuisten MM-mitalinsa pyöräsuunnistuksen MM-kisoissa Viron Rakveressä. Hakala sijoittui toiseksi sprintissä. Kisan voitti Ruotsin Cecilia Thomasson ajalla 20.32. Kyseessä oli ensimmäinen pyöräsuunnistuksen MM-mitali Ruotsille – koskaan. Hakala jäi 5,75 km:n matkalla ruotsalaiselle 10 sekuntia. Kolmas oli Venäjän Tatjana Repina.

Muista suomalaisista Susanna Laurila oli neljäs ja Marika Hara viides. Ingrid Stengård oli seitsemäs.

Hakala starttasi matkaan ennen kovinta kärkeä. Kun Hakala tuli maaliin, oli hän ihan tyytyväinen suoritukseensa, mutta ei uskonut se riittävän hopeaan.

– Ajattelin, että 10 sakkiin riittää, mutta mitaliin en uskonut. Sen verran tuli pientä virhettä, kertasi Hakala jännitystä maalialueella.

Nainen toisensa jälkeen jäi kuitenkin suomalaisen taakse ja niin Hakala piti sijoituksensa loppuun saakka.

– Yleensä sprintissä pitää olla virheetön suoritus, mutta nyt muut tekivät varmaan suurempia virheitä ja minulla tuntui vauhti riittävän, Hakala analysoi.

Sprinttirata oli hyvin kaksijakoinen. Ensin suunnistettiin maastossa, jossa oli tiheää pientä polkua ja piti keskittyä pitämään suunta oikein. Sen jälkeen siirryttiin kortteliajoon, jossa piti vain pitää vauhti kohdillaan.

– Monille tuli varmaan virheitä tiheikössä. Itsekin leimasin väärällä rastilla, mutta onneksi huomasin, että se ei ollut omani. Paljon tuli hylkäyksiäkin. Piti olla tarkkana.

Ennen kisoja Hakala ei ajatellut, että sprintti olisi hänelle paras matka, joten mitä vaan voi vielä tapahtua kisojen edetessä.

– Näköjään sitä ei koskaan tiedä. Tästä on hyvää jatkaa muihin kisoihin!

Miesten puolella suomalaisten päivä ei ollut niin valoisa. Paras oli Jussi Laurila, joka oli kahdeksas. Virolaiset hallitsivat kotimaastonsa parhaiten, sillä he ottivat kaksoisvoiton. Voittoon ajoi 6,1 km:n kisassa Tönis Erm ja toiseksi Lauri Malsroos. Kolmas oli Tshekin Krystof Bogar.

Henna Saarinen ajoi nuorissa voittoon

Nuorten kisoissakaan Suomi ei jäänyt ilman mitalia. Henna Saarinen otti uransa ensimmäisen mestaruuden. Hän kukisti toiseksi suunnistaneen Svetlana Poverinan 7 sekunnilla. Kolmas oli Tsekin Veronika Kubinova. Ruska Saarela oli neljäs, Mona Lindroth 15.

– Kisan alussa tiheikössä tuli pientä virhettä, mutta lopussa ei tullut enää mitään ihmeellistä, Henna Saarinen kertoi.

Hän sanoi, että sprinttisuunnistus sopii hänelle hyvin, kun malttaa vain lukea karttaa.

– Tänään maltoin hyvin keskittyä loppuun asti. Tämä antoi hyvin itseluottamusta muihin kisoihin, kun pystyin tekemään melkein virheettömän suorituksen, Saarinen summasi.

Nuorissa miehissä voitto meni ranskalaiselle Cedric Beille. Suomalaisista hylkäysrumban jälkeen Anders Blomster nousi pronssille.