Keskimatkan MM-katsastus Kaupin ja Muukkosen nimiin

Keskimatkan MM-katsastus tarjosi Juuan Tahkovaaralla yllätyksiä ja monelle myös pettymyksiä. Miehissä kärkipaikat miehittivät kokeneet Petteri Muukkonen ja Jani Lakanen. Muukkonen rutisti lopussa sekunnin erolla Lakasen ohi. Kisan kolmas oli Jonne Lakanen, joka kukisti Hannu Airilan 11 sekunnin erolla.

Naisten kisan voitti odotetusti Minna Kauppi, joka jätti toiseksi tulleen Karoliina Sundbergin puolentoista minuutin päähän. Kolmanneksi sijoittui kisan yllättäjä Maija Sianoja ja Anni-Maija Fincke oli neljäs.

Kauppi löysi kisasta hyvää jos vähän parannettavaakin.

– Siihen saa olla tyytyväinen, että löysin toiseksi viimeiselle rastille suoraan. Muuten kyllä tuli liikaa pikkuvirheitä, koukkailin vähän joka rastia, Kauppi arvioi maalissa.

Naisten kisan tuloslista sai Kaupin nostamaan kulmakarvojaan.

– Erikoista tulosta näyttää olevan. Laitetaan vähän pakkaa sekasin, hän huikkasi päävalmentaja Juha Tainille.

Pakkaa sekoittivat maajoukkuevalmennettavien isot virheet, joita Tahkovaaran vaativassa maastossa tuntui riittävän. Sofia Haajanen harhaili pahasti jo ykkösellä ja keskeytti lopulta kisan. Saila Kinni teki alussa noin kuuden minuutin pummin ja oli lopulta sijalla 13 noin seitsemän minuuttia Kaupista jääneenä. Merja Rantanen oli kahdestoista muutamien pahempien pummien myötä.
Karoliina Sundberg jäi Kaupista 1.19 ja harmitteli hänkin maalissa.

– Ei tämä mikään nappisuoritus ollut. Tuossa maastossa ei päässyt kaahailemaan.

Maija Sianoja arvioi tehneensä perussuorituksen, joka riitti kolmanneksi. Eroa Sundbergiin kertyi 55 sekuntia.

– Paljon pysähtelin ja lopussa alkoi vähän jo painaakin. Aika varovaisesti tulin lopun, eikä mitään isompia virheitä tullut, Sianoja kertasi kisaansa.

Anni-Maija Fincke oli neljäs pudottuaan lopun virheiden myötä pari sijaa.

– Toiseksi viimeisellä tein vielä 1,5 minuutin virheen. Pahkura sentään, manasi Fincke peitteistä jyrkännerastia, joka osoittautui monelle vaikeaksi.

Muukkonen jätti hermoilut nuoremmille
Miesten kisassa maajoukkuekonkarit Petteri Muukkonen ja Jani Lakanen taistelivat tiukasti katsastusvoitosta. Muukkonen oli sekunnin erolla ykkönen.

– Varovaisesti ja tarkasti piti mennä, kun oli niin vaikea maasto. Lopussa vasta toiseksi viimeisen rastin jälkeen pääsi kunnolla juoksemaan, alkukaudesta allergiasta kärsinyt Muukkonen sanoi.

Hän jätti hermoilut nuoremmille.

– Kisa ei etukäteen jännittänyt, sillä minulla ei ollut suuria odotuksia. Yleensä aina, kun katsastuksissa on vaikea rata, huomaa, että nuoremmat tekee virheitä ja hermoilee.

Jani Lakanen myönsi, että kakkossija helpotti valintajännitystä.

– Jännitin ennen kisaa todella paljon, mutta nyt tämä helpottaa jännitystä. Latausta on niin paljon, pitkään MM-kotikisoihin tähdännyt Lakanen sanoi.

Hän kukisti veljensä Jonnen 27 sekunnilla. Hannu Airila oli neljäs 11 sekuntia Jonne Lakasen jälkeen.

– Eiköhän tällä mennä riman yli. Suoritus oli sellainen rutiinisuoritus, olo ei kuitenkaan ollut ihan terävin, sillä Jukolan jälkeen on ollut kurkkukipua ja flunssainen olo, Airila kertoi.
MM-katsastukset jatkuvat sunnuntaina pitkän matkan katsastuksella. Suomen MM-joukkue julkistetaan maanantaina iltapäivällä.

Järjestäjien tulossivu.