Vain todellinen yleissuunnistaja voittaa Vuokatissa molemmat metsämatkat

Suunnistuksen MM-kisoihin on aikaa vielä 79 päivää, mutta Samuli Launiaisen ja muiden ratamestareiden työ on jo viimeistä silausta vaille valmista. Vuokatin MM-kisojen ratamestarityötä leimaavat kunnianhimo ja tinkimättömyys.

– Tavoitteena on järjestää mahdollisimman hyvät suunnistuskisat, niin vaikeat ja haastavat kuin noihin maastoihin saa. Tärkeintä on luoda hyvät ja oikeudenmukaiset puitteet urheilijan huippuhetkelle. Molemmat toteutuvat Vuokatin kisoissa hyvin, joensuulainen Launiainen uskoo.
Osaavassa ratamestaritiimissä Launiainen vastaa kollegansa Jussi Silvennoisen kanssa pitkän matkan radoista. Launiaisen omasta suunnistusurasta ei ole kovin kauan aikaa, Silvennoinen taas on rautainen ammattilainen myös kartoittajana.
– Pystyn yhä asettumaan urheilijan asemaan ja ajattelen näitä juttuja urheilijan vinkkelistä. Meillä on yhdessä varmasti riittävästi näkemystä.
Työtä on tehty tiiviisti myös valvojien Heikki Peltolan ja Taisto Kemppaisen kanssa aina siitä lähtien, kun ratasuunnittelu alkoi alkuvuodesta 2011.
– Sen jälkeen on ollut noin 15 maastokäyntiä Tipasojalla. Lisäksi lukuisia tunteja on vietetty koneen ääressä eri vaihtoehtoja miettien. Finaaliratojen osalta kaikki on ollut valmiina jo viime syksynä, karsintojen ratoja viimeistellään vielä nyt keväällä. Tv-tuotannon tarpeet ovat koko ajan kulkeneet suunnittelussa rintarinnan, Launiainen sanoo.
Viimeistelyvaihe alkaa heti lumien sulettua. Tavoitteena on, että toukokuun loppuun mennessä kaikki ratoihin ja karttoihin liittyvä on paketissa. Viimeistelyvaiheessa kaksikosta Silvennoinen paneutuu eri asioiden tarkistamiseen ja teknisten asioiden hiomiseen.

Epätyypillistä suomalaista suunnistusmaastoa

Minkälaisia metsämatkoja Vuokatti sitten tarjoaa MM-suunnistajille? Keskenään hyvin erilaisia, vastaa Launiainen. Kansainvälisen suunnistusliiton IOF:n määritelmät pitkästä ja keskimatkasta toteutuvat hyvin.
– Keskimatka on intensiivistä ja nopeatempoista suunnistusta, ja se vaatii aggressiivista suunnistustekniikkaa. Pitkällä matkalla korostuu fyysisyys ja reitinvalinnat ovat keskiössä. Pitkällä matkalla tärkeintä on kovan matkavauhdin ylläpito, pitää pystyä keikkumaan oman fyysisen kapasiteetin ylärajoilla.
Launiainen kuvaa pitkän matkan maastoa nopeuden ja näkyvyyden vuoksi epätyypilliseksi suomalaiseksi suunnistusmaastoksi, joten kotikenttäedusta ei voida sen osalta puhua. Pitkällä matkalla juostaan 4.30–5 minuutin kilometrivauhdilla, kun taas keskimatkalla edetään 1–1,5 minuuttia hitaammalla kilometrivauhdilla.
– Jos sama suunnistaja voittaa keskimatkan ja pitkän matkan, siinä on kyllä todellinen all around -suunnistaja, mestareiden mestari, Launiainen sanoo.
MM-suunnistukseen on ilmoittautunut 275 urheilijaa 32 maasta, MM-tarkkuussuunnistukseen 81 urheilijaa 17 maasta. Yleisökilpailu Kainuun Rastiviikon kilpasarjoihin on ilmoittautunut jo lähes 4400 suunnistajaa. He edustavat 248 suomalaista seuraa ja kaikkiaan 30 eri maata.