Maajoukkuesuunnistajilla onnistunut Espanjan leirijakso

Suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Juha Taini on tyytyväinen kahden kuukauden leirikeskustoimintaan Etelä-Espanjassa. Maajoukkuesuunnistajat leireilivät valitsemansa jakson leirikeskuksessa – osa viipyi Barbaten maastoissa viikon, osa jopa täydet kaksi kuukautta.

– Saimme eteenpäin juuri niitä asioita, joita oli tarkoituskin. Suunnistusmäärät kasvoivat huomattavasti ja teemana olleita huippuonnistumisia saatiin paljon aikaiseksi. Fyysisenä tavoitteena oli runkovauhdin nostaminen juoksuvauhdissa. Osalla kehitystä nähtiin jo paikan päällä, summaa päävalmentaja Taini leirikeskuksen onnistumista.

Espanjan leirikeskus tarjosi suunnistajille hyvät olosuhteet kevättalven harjoitusjaksoon. Aivan majoituspaikan vierestä alkoi yli 11 kilometriä pitkä metsäalue, josta löytyi hyvät suunnistuskartat ja valmiita harjoituksia.

– Siinä metsässä oli 590 nauhaa merkkaamassa rastipisteitä, ja niiden pohjalta teimme oman tarpeemme mukaan lisää harjoituksia, Taini kertoo.

Pisteenä mainioiden olosuhteiden päälle oli se tosiasia, että tuo maasto muistutti erityisesti Vuokatin MM-pitkän matkan maastoa Sotkamon Tipasojalla.

Maajoukkueen pitkällä leirijaksolla kiinnitettiin huomiota myös yhteisöllisyyteen ja ryhmähenkeen.

– Yhteishenki oli selkeästi nousemaan päin koko ajan. Positiivinen vaikutus siihen oli varmasti kiireettömyydellä, rauhallisella päivärytmillä sekä pienten ryhmien yhteisellä tekemisellä.

Maajoukkueurheilijat valitsivat leirikeskuksessa haluamansa harjoituksen. Viikoittain oli tarjolla viestiharjoitus, joissa testattiin suorituksen hallintaa mies miestä vastaan -tilanteissa.

– Kotikisoissa yksi tavoitteemme on pärjätä viesteissä. Urheilijoiden palaute viestiharjoituksista oli sen suuntainen, että niistä sai eniten irti, täydet kaksi kuukautta Espanjassa leirikeskusta vetänyt Taini kertoo.

Taini odottaa lahjapaketteja
Viimeiset maajoukkuesuunnistajat palasivat Espanjasta tällä viikolla lähes suoraan alkavaan kilpailukauteen. Huippuliigan ensimmäinen osakilpailu juostaan lauantaina Espoon Kivenlahdessa. Päävalmentaja Taini uskoo, että pitkän leirijakson hyödyt tulevat näkyviin jo kevään kisoissa.

– Leirikeskuksessa kävi tosi paljon porukkaa ja tiedän ison porukan suhteen, missä mennään. Osalla urheilijoista fyysinen kilpailukyky ei realisoidu kilpailusuorituksessa, vaan selkein haaste on saada onnistumisia taidollisella puolella. Uskon silti, että nuorempiakin suunnistajia voi nousta ihan kärkitaisteluun ja jopa miesten edustustehtäviin asti.

Päävalmentaja odottaa saavansa kevään aikana lahjapaketteja myös maajoukkueen ulkopuolella harjoitelleilta urheilijoilta.

– Myös maajoukkueen takaa tulee urheilijoita tähän taistoon. Ne on mulle lahjapaketteja. Osa paketeista osoittautuu villasukkapaketeiksi, mutta toivottavasti jostain paketista löytyy sellainen radio-ohjattava autokin, päävalmentaja Taini toivoo.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail