Suomelle nuorten MM-viestikulta

Hiihtosuunnistuksen arvokisaviikko Madonassa Latviassa päättyi suomalaisittain kahden mitalin päivään.

Kirkkaimmasta menestyksestä vastasi nuorten MM-urilla kultaa ottanut kolmikko Tuomas Kotro, Misa Tuomala, Lauri Nenonen. Miesten viestitrio Janne Häkkinen, Ville-Petteri Saarela ja Staffan Tunis otti hienosti pronssia avausosuuden sauvarikosta huolimatta.

Nuorten viestikulta tuli suomalaisten varman esityksen jälkeen. Kaksi pronssimitalia näissä kisoissa saavuttanut Kotro avasi Suomen viestin. Norjan aloittaja johti alussa, mutta osuuden puolessa välissä hiihtostadionilla sijainneella yleisörastilla, Kotro paineli ohitse eikä luopunut enää kärkipaikastaan.

– Tänään hiihto oli pirteämpää kuin eilen. Vielä jäi pientä hienosäätöä suunnistukseen, Kotro arvioi.

Kotron jälkeen Tuomala lähti viemään kapulaa.

– Kärki vaihteli tiheään aina hajonnan mukaan: välillä kärjessä olin minä, välillä Norja ja välillä Venäjä. Pyrin vain tekemään varman suorituksen, Tuomala sanoi.

Varmalla suorituksella Tuomala toi Suomen kärjessä vaihtoon. Suomen ankkurin Lauri Nenosen kantaan ampaisivat myös Norjan ja Venäjän hiihtäjät.

– Ykköselle hiihdimme kaikki kimpassa, mutta sen jälkeen alkoivat hajonnat. Muut taisivat tehdä jonkun virheen, sillä yhtäkkiä en enää nähnytkään heitä, Nenonen kertasi ratkaisun hetkiä.

Yleisörastille Nenonen tuli kärjessä ja piti piikkipaikkansa loppuun saakka lopun pienistä virheistä huolimatta.

– Tänään kulki hiihto kyllä todella hyvin, sanoi Nenonen.

Mikä oli tänään voiton avain?

– Olimme yhtenäinen joukkue. Ja jos joukkueessa on kaksi maailmanmestaria (Nenonen ja Tuomala), niin ei voi huonosti mennä, vastasi Kotro.

Hiihtosuunnistuksen nuorten MM-kisat, Madona Latvia
Viestin tulokset
Miehet: 1) FIN 1.21.38 (Tuomas Kotro, Misa Tuomala, Lauri Nenonen), 2) RUS 1.22.19 (Aleksander Pavlenko, Sergei Gorlanov, Vladislav Kiselev), 3) NOR 1.25.16 (Jonas Bakken, Dag Lofthus, Jörgen Madslien), 4) SWE 1.26.12, 5) LAT 1.30.37, 6) EST 1.38.16.
Naiset: 1) NOR 1.07.09 (Marta Ulvensoen, Anna Ulvensoen, Andrine Benjaminsen), 2) SWE 1.12.11 (Evelina Wickbom, Linda Lindkvist, Frida Sandberg), 3) RUS 1.12.56 (Alina Husnutdinova, Shoira Ruzijeva, Ljubov Balandina), 4) FIN 1.13.27 (Mirka Suutari, Oona Valkonen, Suvi Oikarinen), 5) SUI 1.18.00, 6) CZE 1.20.20.

Hiihtosuunnistuksen EM-kisat, Madona Latvia
Viestin tulokset
Miehet: 1) NOR 1.38.18 (Ove Sätra, Lars Moholdt, Hans Jörgen Kvåle), 2) RUS 1.38.39 (Vladimir Bartsukov, Kiril Veselov, Andrei Lamov), 3) FIN 1.42.30 (Janne Häkkinen, Ville-Petteri Saarela, Staffan Tunis), 4) CZE 1.46.14, 5) SUI 1.46.59, 6) LAT 1.53.51.
Naiset: 1) RUS 1.19.16 (Anastasia Kravtsenko, Polina Maltsikova, Tatjana Kozlova), 2) SWE 1.20.42 (Magdalena Olsson, Tove Alexandersson, Josefine Engström), 3) NOR 1.23.18 (Christina Hellberg, Maren Jansson Haverstad, Audhild Bakken Rognstad), 4) FIN 1.24.38 (Sonja Mörsky, Milka Leppäsalmi, Mervi Pesu), 5) CZE 1.33.19, 6) SUI 1.34.03