Jämi avaa hiihtosuunnistuksen SM-kauden

Talven ensimmäiset hiihtosuunnistuksen SM-kilpailut käydään helmikuun alussa Jämijärven Jämillä, jossa ratkotaan mestaruudet pitkillä matkoilla ja viesteissä.

Olosuhteet Jämillä ovat tunnetusti hiihtosuunnistukselle mitä mainioimmat: hienot  ja lumivarmat harjumaastot sekä toimiva kilpailukeskus. Tämä enteilee suurta osallistujamäärää. Kun Jämillä edellisen kerran tavoiteltiin hiihtosuunnistusmitaleita, nousi pitkän matkan kisan osallistujamäärä ennätyksellisesti lähes 900 henkeen. Myös viestin joukkuemäärä oli muita vuosia korkeampi.

Noin 80 kilometrin moottorikelkkauraston ajo alkoi Jämillä tammikuun alkupuolella. Lunta on maastossa nytkin riittämiin, ja lähipäivinä on luvassa lisää. Leveät kilpahiihtourat ovat Jämillä varmasti hyvässä kunnossa, sillä viikkoa aiemmin SM-mitaleita jaetaan hiihdossa.

Jämin SM-kisat toimivat yhdessä asiassa uranavaajina: Viestin sarjajako on uudistunut, kun Suunnistusliiton päätöksen mukaisesti siirrytään normaalia sarjajakoa noudattavasti luokittelusta yhteisikäsarjoihin. Monelle osallistujalle uutta on myös EmiTag-leimausjärjestelmä, jota käytetään kaikissa kilpailusarjoissa kaikkina päivinä.

Uusi leimausjärjestelmä sujuvoittaa rastityöskentelyä ja lienee ainakin kärkisijoja tavoitteleville suunnistajille jo hyvinkin tuttu. Se siis tuskin tuottaa ihmeempiä yllätyksiä. Viestissä uusi sarjakäytäntö sen sijaan saattaa tarjota menestysmahdollisuuksia uusille kokoonpanoille, minkä lisäksi se toivottavasti tuo myös pienemmille seuroille tilaisuuden saada joukkueita kokoon.

SM-kilpailuiden jatkot ovat Jämillä kisaviikonlopun jälkeisenä maanantaina, jolloin pääsarjoissa käydään sprinttikatsastukset. Niillä sekä lauantain pitkillä matkoilla on World Ranking Event -tapahtuman arvo, mikä tuonee Jämille jonkin verran myös ulkomaalaisia hiihtosuunnistajia. Viestikilpailu puolestaan on Hisuliigan toinen osakilpailu.

Kilpailuiden ilmoittautuminen on alkanut IRMAssa ja päättyy torstaina 24.1.
Lisätietoja