Espanjasta vauhtia kotikisoihin

Suunnistusmaajoukkue valmistautuu ensi kesänä Vuokatissa pidettäviin suunnistuksen MM-kisoihin pitkällä leirijaksolla Espanjan kevätlämmössä. Etelä-Espanjan Barbatessa toimii kahden kuukauden ajan suunnistuksen harjoittelukeskus, jossa maajoukkueen urheilijat voivat keskittyä harjoitteluun haluamansa jakson.

– Harjoituskeskus on rakennettu sillä ajatuksella, että urheilijamme saavat mahdollisimman pitkän harjoitusjakson hyvissä olosuhteissa ja että siellä on tarjolla myös valmennusta ja lihashuoltoa. Yhtenä tavoitteena on nostaa urheilijoiden runkonopeutta, kertoo maajoukkueen päävalmentaja Juha Taini Espanjan suunnitelmasta.

Hänen mukaansa ensimmäiset urheilijat lähtevät Espanjaan helmikuun puolivälissä ja viimeiset palaavat huhtikuun puolivälin jälkeen.

– Espanjan leirillä teemana on lisätä suunnistusmäärää ja siihen on hyvät mahdollisuudet, sillä majoituksemme vieressä on iso metsäalue, joka on myös kartoitettu, Taini sanoo.

Päävalmentaja uskoo, että pitkästä leirijaksosta koituu myös muita positiivisia vaikutuksia.

– Toivon, että tämä toimii myös yhteisöllisenä juttuna. Kun urheilijat ovat enemmän yhdessä, sillä on positiivinen vaikutus ryhmädynamiikkaan ja joukkuehenkeen ennen kotikisoja. Meillä on kotikisojen takia viestiprojektiteema, ja sen tiimoilta Espanjassa tehdään paljon viestiharjoituksia ja -sparrausta, Taini suunnittelee.

Painopisteitä urheilijan tukitoimiin

Espanjan leirin lisäksi maajoukkueen painopisteet ennen MM-Vuokattia ovat terveystilanne ja valmennusyhteistyön tiivistäminen.

– Tälläkin kaudella oli paljon loukkaantumisia ja erilaisia terveysongelmia. Tulevaa kautta varten olemme panostaneet ennaltaehkäisyyn. Ensimmäistä kertaa jokainen maajoukkueurheilija saa korvamerkityn tukirahan lihas- ja terveydenhuoltonsa tehostamiseen, Taini selvittää.

Hänen mukaansa maajoukkueurheilijoiden toivotaan tehostavan valmennusyhteistyötään henkilökohtaisen valmentajansa kanssa.

– Jokaisella maajoukkueurheilijalla tulee olla henkilökohtainen valmentaja tai ainakin mentori, ja heidän välilleen tarvitaan tiivistä yhteistyötä, Taini korostaa.

Espanjan leiri on suunnistusmaajoukkueen ainoa ulkomaan leiri ennen heinäkuisia MM-kotikisoja. Kahdeksan suomalaissuunnistajaa käy tammikuussa noin kuukauden kestävällä reissulla maailmancupin kolmessa osakilpailussa Uudessa-Seelannissa.

– Teimme linjapäätöksen tukea Uuden-Seelannin matkakustannuksissa vain muutamaa urheilijaa, joilla näemme olevan mahdollisuuksia maailmancupin kokonaiskilpailun menestykseen. Tämä taloudellinen linjaus mahdollistaa sen, että pystymme varmistamaan kotikisojen valmistautumisessa olennaiset asiat kuten urheilijan työvälineet eli terveyden kuntoon, Taini vertaa.

Valmistautumiseen laajalla valmennusryhmällä

Vuokatin kotikisoja kohden suunnistusmaajoukkue valmistautuu yhtenä isona ryhmänä, Vuokatti-ryhmänä, johon valmennusjohto on nimennyt kahdeksan nais- ja 14 miessuunnistajaa.

– Kotikisojen takia olemme kasvattaneet ryhmäkokoa. Toisaalta miesten puolella meillä on aika paljon kohtuullisesti menestynyttä porukkaa, mutta terävin piikki puuttuu ja siksi pyrimme satsaamaan isompaan porukkaan kotikisojen alla, Taini valottaa.

Rikkonaisesta kaudesta ja terveysongelmista tällä kaudella kärsinyt Pasi Ikonen jättäytyy toistaiseksi maajoukkueen ulkopuolelle. Hän haluaa rakentaa kuntoaan rauhassa ilman maajoukkueen leiri- ja kilpailurumbaa.

MM-kisat järjestetään Vuokatissa 6.-14. heinäkuuta. Suomen joukkue kisoihin valitaan kaksi viikkoa ennen kisoja käytyjen maastokatsastusten jälkeen.

Suunnistusliiton valmennusryhmät 2013

Vuokatti-ryhmä
Naiset (8): Anni-Maija Fincke Tampereen Pyrintö, Sofia Haajanen SK Pohjantähti, Minna Kauppi Asikkalan Raikas, Saila Kinni Tampereen Pyrintö, Venla Niemi Tampereen Pyrintö, Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikot, Marika Teini SK Pohjantähti, Heini Wennman SK Pohjantähti.
Miehet (14): Hannu Airila Kalevan Rasti, Topi Anjala Koovee, Mårten Boström* Lynx, Simo-Pekka Fincke Kalevan Rasti, Tero Föhr Vehkalahden Veikot, Jarkko Huovila Kalevan Rasti, Olli-Pekka Koistinen* Delta, Jani Lakanen Vaajakosken Terä, Jonne Lehto Vehkalahden Veikot, Tuomo Mäkelä* Angelniemen Ankkuri, Antti Nurmonen Kalevan Rasti, Fredric Portin Paimion Rasti, Olli-Markus Taivainen Pellon Ponsi, Tuomas Tervo* Rajamäen Rykmentti.(*sprintti)

Talenttiryhmä (21–25-v.)
Naiset (4): Sari Anttonen Keuruun Kisailijat, Aino Mänkärlä Lynx, Kirsi Nurmi Vaasan Suunnistajat, Outi Ojanen Kangasala SK.
Miehet (4): Einari Heinaro Helsingin Suunnistajat, Vili Niemi Rajamäen Rykmentti, Miika Suominen* Rajamäen Rykmentti, Topias Tiainen Koovee.

Nuorten Pohjola-ryhmä
Tytöt (7): Jannina Gustafsson Tuusulan Voima-Veikot, Henna-Riikka Haikonen Anttolan Urheilijat, Johanna Hulkkonen Pihkaniskat, Sanni Kivelä Angelniemen Ankkuri, Elisa Mäkinen Mäntsälän Urheilijat, Iida Savolainen Kangasala SK, Henna Skog Koovee.
Pojat (6): Tuukka Jurvakainen Vaajakosken Terä, Kristian Kannus Kangasala SK, Miika Kirmula Angelniemen Ankkuri, Tommi Oksanen Helsingin Suunnistajat, Topi Raitanen Tuusulan Voima-Veikot, Eeli Viholainen Suunta-Jyväskylä.

Maajoukkueen valmennus ja huolto
Aikuisten ryhmät: valmentajat Juha Taini (päävalmentaja), Antti Harju, Harri Koski (sprintti), Kalle Rantala (sprintti), Petteri Vuorinen (talentit); lääkäri Katja Mjösund; lihashuolto Olli Andersson.
Nuoret: valmentajat Markus Lindeqvist ja Jarno Parkkinen

Suomen joukkue suunnistuksen maailmancupiin Uuteen-Seelantiin 6.-13.1.2013
Miehet: Mårten Boström Lynx, Tuomo Mäkelä Angelniemen Ankkuri, Antti Parjanne Lynx.
Naiset: Anni-Maija Fincke Tampereen Pyrintö, Minna Kauppi Asikkalan Raikas, Riina Kuuselo Tampereen Pyrintö, Venla Niemi Tampereen Pyrintö, Outi Ojanen Kangasala SK.