Sprinttimestarit kovia myös maailmancupissa

Kajaanissa kilpaillun Nordic Tourin miesten sprintin kärkisijoille ei noussut yllättäjiä. Voittajaksi puristi keväällä  EM-kisoissa sprinttikultaa voittanut Ruotsin Jonas Leandersson. Toiseksi sijoittui kesällä sprintin MM-kultaa voittanut Sveitsin Matthias Kyburz. Kolmannen sijan jakoivat Sveitsin Fabian Hertner ja Ruotsin Jerker Lysell. Paras suomalainen oli Tuomo Mäkelä, joka oli yhdeksäs.

– Oli vaativa kisa. Tosi vaativia reitinvalintoja ja piti tarkkaan katsoa, mistä pääsee läpi. Yksi parhaista kisoista, mikä Suomessa on koskaan järjestetty, kehui Mäkelä ratamestaria. Kehut menivät varmasti perille sprintin ratamestarille Jukka Kemppaiselle.

– Tämä finaali oli ehkä vielä parempi kuin karsinta. Karsinta oli tekninen, mutta tylsä, kun oli niin tasainen. Tämä finaali oli ehkä enemmän suomalainen. Oli tietysti mukavampi näin päin, Mäkelä vielä jatkoi.

Mäkelä kuvaili, että reitinvalinnat olivat haastavia. Kilpailijan piti tarkkaan katsoa, mistä välistä mennään pihalle ja mistä pääsee, ettei joudu umpikujaan.

– Pari kertaa pysäytin rastille. Harvoin pitää pysähtyä, sillä yleensä päätökset ehtii tehdä vauhdissa, kuvaili Mäkelä.

Kaksi vuotta pääasiassa sprinttiin keskittynyt Mäkelä sijoittui MM-kisoissa kuudenneksi. Perjantaiseen yhdeksänteen sijaan hän oli myös tyytyväinen.

-Etukäteen ajattelin, että olen tyytyväinen, jos pääsen kymmenen joukkoon. Erot olivat niin pienet, että huippujuoksulla olisin ollut korkeammalla. Hyvä, että ero kärkeen oli alle 30 sekuntia.

MM-kisoissa eroa kärkeen oli alle minuutti ja sijoitus silloin oli kuudes. Oliko tämä kovatasoisempi kuin MM-sprintti?

– Varmaan oli. Täällä oli paljon sveitsiläisiä ja ruotsalaisia.

Kisan voittaja Jonas Leandersson oli tyytyväinen finaalisuoritukseensa ja kehui Mäkelän tavoin rataa.
– Hyvä kilpailu, hyviä reitinvalintoja. Tein ison virheen karsinnassa, mutta finaali sujui hyvin. Olosuhteet oli vaikeat, kun oli niin liukasta, mutta se oli sama kaikille, Leandersson sanoi.

Nortin kokonaiskisaa ennen tätä päivää johtanut Olav Lundanes jätti yhden rastin leimaamatta ja hänet hylättiin. Tämän päivän kakkonen Kyburz lähtee lauantaiseen ja tourin viimeiseen starttiin, keskimatkan kisaan, lähes kolmen ja puolen minuutin etumatkalla ennen Lundanesia ja Thierry Gueorgiouta.

1) Jonas Leandersson SWE 14.53, 2) Matthias Kyburz SUI +0.09,  3) Fabian Hertner SUI +0.09 ja Jerker Lysell SWE +0.09 5) Frederic Tranchand FRA +0.15, 6) Matthias Merz SUI +0.22… 9) Tuomo Mäkelä +0.28…12) Tuomas Tervo +0.35…16) Fredric Portin +0.42, 17) Mårten Boström +0.43.