Hara ja Laurila päättivät cupin komeasti

Pyöräsuunnistuksen maailmancup päättyi lauantaina Viron Repinassa suomalaisjuhliin. Sekä miesten että naisten pitkä matka päättyi Suomen kaksoisvoittoon. Voitot veivät Jussi Laurila ja Marika Hara, jotka ottivat samalla myös maailmancupin kokonaiskilpailun voitot nimiinsä.

Haralle finaalikisan voitto oli jo kauden neljäs osakilpailuvoitto.

– Taisin olla kaikissa muissa cupin kisoissa palkinnoilla paitsi MM-kisoissa, jossa oli epäonnea ja vähän muutakin, toisen kerran peräkkäin kokonaiskilpailun voittanut Hara naurahti.

Finaalikisan voitto heltisi runsaan minuutin erolla ennen Suomen Susanna Laurilaa. Hara oli tyytyväinen päätöskisaan.

– Virheitä ei tullut suurempia, mutta sujuvampaa suunnistus olisi voinut olla. Ajo kulki ihan kohtalaisesti, vaikka ei se enää kovinta lentoa ollut. Tiesin, ettei ole varaa hölmöillä, sillä ajamalla emme saa eroa Susannan kanssa toisiimme, Hara tiesi.

Cupin kokonaiskilpailussa neljänneksi ajanut Susanna Laurilan mukaan ero Haraan tuli virheiden kautta.

– Tein ykköselle jo jonkun verran virhettä. Perhoslenkillä oli vaikeampaa suunnistusta, eikä se mennyt sujuvasti ihan tuubiin, Laurila kertasi.

Miesten pitkän matkan kisa oli tasainen, sillä Jussi Laurilan voitto irtosi 11 sekunnin turvin ennen Samuel Pökälää, joka puolestaan oli vain kaksi sekuntia kolmanneksi ajanutta Venäjän Ruslan Gritsania nopeampi.
Jussi Laurila sai ajella rennosti, sillä eilinen sprintin kakkossija käytännössä jo varmisti kokonaiskilpailun voiton suomalaiselle.

– Alkumatka ei tuntunut vauhdikkaalat, mutta kun sain menon päälle ja suunnistuksen toimimaan, tuntui olo vahvalta, eikä väsyttänyt missään vaiheessa. Menin välillä varmistellen ja välillä otin poluilta oikoessa riskejä enemmän. Oikopaikoissa on aina oma haasteensa löytää maastossa oikeat ajolinjat, Laurila korosti.

Laurilan vahvuus on tälläkin kaudella ollut suoritusvarmuus.

– Minulle ei yleensä osu niitä surkeita suoritus- tai suunnistuspäiviä, mutta haasteena on tarkan kuntopiikin saaminen arvokisoihin, listasi Laurila jo ensi kauden tavoitetta.

Toiseksi ajanut Samuel Pökälä ei turhia harmitellut, vaikka voitto vain 11 sekunnin päähän jäikin.

– En ainakaan huonolle hävinnyt. Fyysisesti ei ollut ihan paras päivä, ja suunnistuksessa tuli pikkuvirheitä. Oma suoritus ei pysynyt kasassa, kun näin muita kilpailijoita. Tuli turhaa haparointia, analysoi kokonaiskilpailussa yhdeksänneksi sijoittunut Pökälä omaa kisaansa.

Kärkikaksikkojen lisäksi myös muut suomalaiset onnistuivat cupin finaalikisassa. Samuli Saarela oli neljäs, Pekka Niemi seitsemäs ja Juuso Jutila yhdestoista. Naisissa Ingrid Stengård oli kahdeksas ja Antonia Haga kuudestoista.

Pyöräsuunnistuksen kansainvälinen kausi päättyy sunnuntaina ajettavaan sekaviestiin. Suomen joukkueet ovat seuraavat: 1-joukkue Samuli Saarela, Jussi Laurila ja Marika Hara, 2-joukkue Samuel Pökälä, Pekka Niemi ja Susanna Laurila ja 3-joukkue: Juuso Jutila, Tuomo Lahtinen ja Ingrid Stengård.

Pyöräsuunnistuksen maailmancupin finaalikisa, Repina Viro
Pitkän matkan tulokset:
Miehet: 1) Jussi Laurila FIN 1.48.46, 2) Samuel Pökälä FIN 1.48.57, 3) Ruslan Gritsan RUS 1.48.59, 4) Samuli Saarela FIN 1.49.15, 5) Tönis Erm EST 1.53.00, 6) Jiri Hradil CZE 1.53.16, 7) Pekka Niemi FIN 1.54.54, 11) Juuso Jutila FIN 1.59.03, 28) Tuomo Lahtinen FIN 2.09.28.
Naiset: 1) Marika Hara FIN 1.39.32, 2) Susanna Laurila FIN 1.40.50, 3) Maja Rothweiler SUI 1.43.57, 4) Michaela Gigon AUT 1.45.02, 5) Ksenia Tsernih RUS 1.45.48, 6) Cecilia Thomasson SWE 1.46.20, 8) Ingrid Stengård FIN 1.46.59, 16) Antonia Haga FIN 1.51.58, 22) Eeva-Liisa Hakala FIN 1.58.04.
Maailmancupin kokonaiskilpailu
Miehet: 1) Jussi Laurila FIN 339, 2) Ruslan Gritsan RUS 287, 3) Samuli Saarela FIN 271, 9) Samuel Pökälä FIN 236, 11) Pekka Niemi FIN 215.
Naiset: 1) Marika Hara FIN 385, 2) Christine Schaffner SUI 300, 3) Ksenia Tsernih RUS 275, 4) Susanna Laurila FIN 273, 5) Ingrid Stengård FIN 259.