Rankilaskennassa ohjelmointivirhe

Kesän aikana on huomattu, että rankikaavaan on IRMAssa päässyt lipsahtamaan ohjelmointivirhe. Virhe esiintyy vertailupisteiden määrittämisessä.

Rankiohjeen mukaisesti kilpailun vertailupistemäärä lasketaan keskiarvona 7 parhaasta kyseiseen sarjaan lähteneen suunnistajan alkulistan pistemäärästä ja kunkin kilpailijan osalta käytetään korkeimpia pisteitä sarjasta riippumatta. Jos kilpailijan lähtöpistemäärä ylittää kyseisen kilpailusarjan tasopistemäärän, käytetään lähtöpisteiden tilalla sarjan tasopistemäärää. Mikäli sarjassa on 7 – 8 lähtijää, lasketaan keskiarvo 6 parhaasta lähtöpisteestä. Mikäli sarjassa on 6 lähtijää, on vertailupistemäärä 5 parhaan keskiarvo. Mikäli sarjassa on 3 – 5 lähtijää, on vertailupistemäärä lähteneiden keskiarvo. Kilpailijoille, joilla on voimassa oleva lisenssi, mutta ei lähtöpisteitä, käytetään vertailupisteiden laskennassa lähtöpistemäärää 0.

Nyt tuo osanottajamäärään perustuva parhaiden suunnistajien korkeimpien pisteiden kerääminen pohjarankilta ei toteudu, vaan mikäli henkilöllä on pohjana käytettävällä rankilistalla pisteitä useammasta sarjasta, ne saattavat tulla kaikki mukaan vertailupisteiden määrittämiseen. Näin käy, jos henkilön pohjapisteet yhdessä sarjassa ovat tarpeeksi korkeat.

Virhe on havaittu heinäkuun aikana, mutta kesälomien ja muiden poissaolojen vuoksi virhettä ei ole vielä saatu korjattua IRMAn käyttäjäpuolelle. IRMAn ylläpitopuolella virhettä on jo korjattu, mutta sen yhteydessä ilmenneiden ongelmien vuoksi korjatun rankilaskennan käyttöönotto hieman viivästyy. Tavoite on saada virhe korjattua mahdollisimman pian tulevia SM-kilpailuja varten. Valitettavasti virhettä ei saada korjattua vielä SM-pitkän matkan rankilistoja varten, jotka lasketaan 15.8. mutta virheestä ei pitäisi kuitenkaan olla kohtuutonta haittaa kenellekään.