Suunnistuksen MM-kisoja ei jaeta

Kansainvälisen suunnistusliiton (IOF) kongressi päätti perjantaina Lausannessa, että suunnistuksen MM-kisoja ei jaeta erillisiin sprintti- ja maastotapahtumiin kuten Pohjoismaat ehdottivat. Pohjoismaiden ehdotus hävisi tasaisen äänestyksen äänin 20-16.

– Tulos oli pettymys, sillä olimme pohjustaneet ehdotuksen hyvin yhteisesti Pohjoismaiden kanssa ja lobanneet kovasti asian puolesta, harmitteli Suomen Suunnistusliiton puheenjohtaja Kirre Palmi päätöksen jälkeen.

Puheenjohtaja Palmi näki kuitenkin positiivisena asiana sen, että suurten suunnistusmaiden eli Pohjoismaiden tekemä ehdotus sai tukea eri puolilta maailmaa niin pieniltä kuin suuriltakin mailta.

– Moni näki tämän kisojen jakamisen myös mahdollisuutena. Silti liian moni jäsenmaa oli vielä varoivainen ja piti ehdotettua muutosta liian suurena, Palmi pohti kabinettiratkaisun taustoja.

Sprinttiviesti MM-ohjelmaan

IOF:n jäsenmaiden äänestyksessä lopullisen voiton vei IOF:n hallituksen esitys eli MM-ohjelmaan tulee uutena lajina sprinttiviesti, johon jokainen maa voi laittaa kahden miehen ja kahden naisen muodostaman sekajoukkueen. Lisäksi ohjelmassa ovat nykymuotoiset sprintti, keskimatka, pitkä matka sekä viesti.
Käytännössä tämä merkitsee sitä, että MM-kisoissa kilpaillaan mitaleista joka kisapäivänä, sillä karsintoja ei MM-viikkoon enää mahduteta sprinttiä lukuunottamatta. Kansainvälinen suunnistusliitto rakentaa MM-kisojen karsintajärjestelmän myöhemmin. Uudistuksen aikataulu varmistuu myöhemmin. Se toteutuu viimeistään vuoden 2017 MM-kisoissa, mutta IOF:n ja järjestäjien yhteisellä päätöksellä se on mahdollista jo aiemminkin.

– Karsintojen poistuminen MM-viikon ohjelmasta on hyvä asia, mutta sprinttiviestin mahduttaminen MM-ohjelmaan tekee kisojen järjestämisestä entistä vaativamman kokonaispaketin, painotti Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki.

Brian Porteous IOF:n johtoon

Kongressi valitsi IOF:n uudeksi puheenjohtajaksi Brian Porteouksen Iso-Britanniasta. Hän on toiminut IOF:n hallituksessa vuodesta 2004 lähtien ja varapuheenjohtajana viimeiset neljä vuotta. Porteous korvaa liiton johdossa ruotsalaisen Åke Jakobsonin, joka ei ollut ehdolla jatkokaudeksi. Porteous voitti äänestyksessä selkein numeroin (24-12) tanskalaisen Helge Sögaardin.

Varapuheenjohtajiksi valittiin yksimielisesti Michael Dowling Australiasta, Leho Haldna Virosta ja Astrid Waaler Kaas Norjasta.

Suomen Timo Ritakallio valittiin selvin numeroin IOF:n hallitukseen myös seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Ritakallio keräsi yhdeksästä ehdokkaasta eniten ääniä. Hänen lisäkseen IOF:n hallituksen jäseninä jatkavat Laszlo Zentai Unkarista ja Maria Silvia Viti Italiasta. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Owe Fredholm Ruotsista, Tatjana Kalenderoglu Turkista, Niklaus Suter Sveitsistä ja Ting-wang Yue Hong Kongista.
Vuoden 2016 MM-kisat Ruotsiin

IOF:n kongressi myönsi vuoden 2016 suunnistuksen MM-kisat Ruotsin järjestettäväksi. Kisat järjestetään Strömstadissa aivan Ruotsin ja Norjan rajalla. Norja sai järjestettäväkseen vuoden 2015 hiihtosuunnistuksen MM-kisat. Jo aiemmin viikolla IOF:n hallitus myönsi vuoden 2015 veteraanien MM-kisat Ruotsin ja nuorten MM-kisat Norjan järjestettäväksi.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail