MM-viestin ennakko: kaksi mitalia Suomelle

Naisten viesti on ennennäkemättömän arvoituksellinen. Venäjä voitti yllättäen EM-kultaa Ruotsissa, mutta nyt sama ei toistu. Vaikka on melkein mahdoton aavista, mikä joukkue voittaa, tapahtuvat ratkaisut jo ennen ankkuriosuutta. Niggli ja Kauppikin ovat jo väsyneitä, joten kovin kaukaa ei nousta kärkeen.
Näin naisten viesti etenee:
Ensimmäinen osuus: Nuorten MM-viestin voittoankkuri viime viikolta, Emma Klingenberg, vetää letkaa. Moni varmasti muistaa Venlojen viestin Mikkelissä, kun Klingenberg karkasi jo raviradalla aloitusosuudella. Annika Billstam tulee kuitenkin kärjessä vaihtoon. Venla Niemi aloittaa hyvin.

Toinen osuus: Helena Janssonin kausi ja MM-kisat ovat olleet vaikeat. Toisella osuudella Jansson ei kuitenkaan odottele muita. Mari Fasting on ratkaissut Haldenille Tvåmilan ja Venlojen viestin tällä kaudella. Jatkuuko sama meno? Merja Rantanen on ollut hyvä viesteissä.

Kolmas osuus: Kahden osuuden jälkeen Ruotsi ja Tanska saattavat olla Suomen edellä, mutta Kauppi pystyy normaalilla suorituksella voittamaan Alexanderssonin ja Almin. Muut ankkurit saattavat olla ikävämpiä vastuksia.
Naisten viestin veikkaus, sulkeissa paras sijoitus henkilökohtaisilta matkoilta
1) FIN: Venla Niemi (6.), Merja Rantanen (7.), Minna Kauppi (1.)
2) SWE: Annika Billstam (3.), Helena Jansson (4.), Tove Alexandersson (2.)
3) DEN: Emma Klingenberg (-), Ida Bobach (4.), Maja Alm (2.)
4) SUI: Ines Brodmann (9.), Judith Wyder (16.), Simone Niggli (1.)
5) NOR: Silje Ekroll Jahren (10.), Mari Fasting (14.), Anne Margrethe Hausken Nordberg (5.)
6) CZE: Vendula Klechová (17.), Eva Jureníková (6.), Dana Brožková (12.)
Suomen miehet onnistuvat tasaisessa viestissä
Miesten viestissä Sveitsillä on tasaisin joukkue ja Matthias Merzillä on taskussa Sveitsin armeijan linkkuveitsi, josta löytyy työkalu jokaiseen tilanteeseen; Merzille sopii ratkaisu suunnistamalla ja massakiri.
Valentin Novikov vetää MM-kisat vuodesta toiseen samalla sapluunalla: ottaa keskimatkalta mitalin, hyytyy pitkällä matkalla ja on aina mukana viestin loppuratkaisuissa. Novikov ei ole kirimies ja vannoo älyttömän kovan matkavauhdin nimiin. Toinen matkavauhtiin luottava mies on Olav Lundanes. Jos päivä on sopiva, niin kukaan ei pysy perässä. Se olisi hauska nähdä!
Suomen viestin aloittaa Hannu Airila, jonka pitäisi muistaa vahvuutensa hartiatason yläpuolella. EM-viestin toisella osuudelle Airila lähti pää kolmantena jalkana juoksukilpailuun, kun parempia reitinvalintoja oli tarjolla. Tietokilpailukysymys: missä viestissä Airila on viimeksi aloittanut? Vastaukset Suunnistusliiton Facebook-sivulle. Palkintona mainetta ja kunniaa.
Suomen ankkuriosuudella Fredric Portin ottaa todella Mats Haldinin paikan. Portin hyppää suuriin saappaisiin, sillä 2000-luvulla Suomen MM-joukkueen ankkureista juuri Mats Haldin, Janne Salmi ja Tero Föhr ovat myös ankkuroineet seurajoukkueensa Jukolan viestin voittoon.
Näin miesten viesti etenee:
Ensimmäinen osuus: Miesten viestissä pitää pysyä kärkiletkassa, muita vaihtoehtoja ei ole millään joukkueella.
Toinen osuus: Thierry Gueorgiou ei ole mikään sosiaalinen tai muutenkaan mukava mies metsässä. Muilla toisen osuuden miehillä on kiire. Pasi Ikosen pitää Suomen mukana mitalitaistelussa.

Kolmas osuus: Käydään ankara taistelu, jossa Lundanes tai Novikov vetää, mutta mitalien värit ratkeavat vasta loppukiritaistelussa, jossa Fredric Portin nostaa Suomen mitaleille.
Miesten viestin veikkaus, sulkeissa paras sijoitus henkilökohtaisilta matkoilta
1) SUI: Fabian Hertner (3.), Matthias Müller (3.), Matthias Merz (2.)
2) NOR: Magne Daehli (7.), Carl Waaler Kaas (22.), Olav Lundanes (1.)
3) FIN: Hannu Airila (11.), Pasi Ikonen (17.), Fredric Portin (14.)
4) RUS: Andrey Khramov (5.), Dmitri Tsvetkov (7.), Valentin Novikov (2.)
5) FRA: Philippe Adamski (15.), Thierry Gueorgiou (4.), François Gonon (5.)
6) SWE: Jonas Leandersson (15.), Peter Öberg (6.), Anders Holmberg (5.)

-Juuso Metsälä-