Kisakuume kohoaa – jopa kabineteissa

Kesä on taas yllättäen edennyt jo pitkälle heinäkuuhun… ja MM-kisakuume alkaa vääjäämättä  kohota!    MM-kisat Sveitsin Lausannessa ovat jo aivan ovella.  Hyvää kisafiilistä pitävät yllä parhaillaan Etelä-Pohjanmaalla käynnissä oleva Fin5-suunnistusviikko  ja Slovakiassa  suunnistettavat nuorten MM-kisat.   Slovakian hulppeissa maastoissahan Kirsi Nurmi on jo esimerkillisesti avannut Suomen kultamitalitilin – tästä on hieno jatkaa kohti ensi viikon MM-mittelöitä!

Suomen MM-joukkueen jäsenet – niin kuin toki kaikki kilpakumppaninsa ympäri maailman, herkistelevät tällä hetkellä kisakuntoaan kukin parhaaksi tietämällään tavalla.  Ensimmäinen finaali – sprintti – juostaan Lausannessa lauantaina 14.7.  Siitä sitten alkaa koko viikon kestävä jännitys niin kotikatsomoissa kuin pelipaikalla Sveitsissäkin.  Ja vaikka meillä on joka matkalle asettaa mainiot suunnistajat, kaikki kannustus ja tsemppaaminen on tarpeen suomalaisen menestyksen turvaamiseksi.  Vastus tulee nimittäin olemaan kova.  On vaikea uskoa, etteivätkö esimerkiksi Sveitsin suunnistajat laittaisi kaikkea peliin omissa kotikisoissaan – kuten mekin sitten vastaavasti ensi kesänä Vuokatissa!  Mutta kuten huippu- ja kilpaurheilussa asia on – aina lähdetään voittamaan!  Ja omalta osaltani lupaan heiluttaa Suomen lippua loppuviitoituksen varressa niin pontevasti kun vain kykenen!  Eli tsemppiä  joukkueillemme niin Slovakiaan kuin Sveitsiinkin.

Kun urheilijat ensi viikolla käyvät omia kisojaan kaupunkien kujilla,  metsien siimeksessä ja alppiniityillä,  myös meillä ”toppatakkiosaston” väellä riittää puuhaa ja jännitettävää  kokoushuoneissa.  MM-kisaviikon yhteydessä järjestetään nimittäin runsaasti palavereja ja kokouksia, joihin Suomen edustajatkin osallistuvat.  Kansainvälinen suunnistusliitto IOF pitää kisaviikolla paitsi hallituksensa kokouksia myös usean eri komiteansa kokouksia.  IOF:n hallituksessahan Suomea edustaa tällä hetkellä Timo Ritakallio.  Hän on ollut hallituksen jäsen vuodesta 2008 ja teemme tällä hetkellä kovasti lobbaustyötä, että hänet valittaisiin hallitukseen myös seuraavalle kaksivuotiskaudelle.  Tänä vuonna jokaisella pohjoismaalla on oma ehdokkaansa hallitukseen, joten kisa on kovaa…  Kokouksiansa Lausannessa pitävät niin ikään  ainakin IOF:n suunnistuskomitea (FootO Comission), hiihtosuunnistuskomitea (SkiO Comission) ja karttakomitea (Map Comission).  Näissä komiteoissa onkin vankka suomalaisedustus, sillä suunnistuskomiteassa on jäsenenä entinen TJ:mme Mikko Salonen ja hänet onkin juuri valittu komitean puheenjohtajaksi.  Puheenjohtajapesti alkaa tosin vasta MM-kisojen jälkeen.  Hiihtosuunnistuskomiteaa  luotsaa Markku Vauhkonen ja varapuheenjohtajana on Antti Myllärinen.  Karttakomiteassa on jäsenenä Jukka Liikari.

Perjantaina 20.7. Lausannessa on ohjelmassa  IOF:n General Assembly, joka toinen vuosi kokoontuva IOF:n korkein päättävä elin.  Siellä jännittävimmät ja mielenkiintoisimmat aiheet  ovat uuden puheenjohtajan valinta ja MM-kisaohjelma.  IOF:n nykyinen puheenjohtaja Åke Jacobson on ilmoittanut luopuvansa pestistään pitkän ja ansiokkaan uran jälkeen ja hänen manttelinperijöikseen ovat ilmoittautuneet Brian Porteus Isosta-Britannista ja Helge Sögaard Tanskasta.  Puheenjohtajakisasta tulee jännittävä ja lobbaustyö on kiihkeätä kummankin ehdokkaan osalta.  Nähtäväksi jää, kumpi mainituista herrasmiehistä on IOF:nä peräsimessä Lausunnen kokouksen jälkeen.  Toinen mielenkiintoinen aihe on MM-kisojen ohjelma:  Pohjoismaat ovat yhdessä rintamassa edelleen ajamassa MM-kisojen jakamista maasto- ja sprinttikisoihin.  IOF:n hallitushan ei puoltanut pohjoismaista mallia, mutta tukea on tullut muista IOF:n jäsenmaista.  Katsotaan, kuinka käy!  IOF:n GA:ssa tilanteita seurailevat ja äänestyslippuja nostelevat Hannu Kottonen, Mika Ilomäki, Petteri Palmi ja allekirjoittanut.

Jännitystä siis riittää kaikilla rintamilla – pidetään  Suomen lippua korkealla!

Kirre Palmi
Kirre Palmi, pj
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail