Kaikki suomalaiset keskimatkan MM-finaaliin

Suomen kuusi suunnistajaa selvittivät tiensä suunnistuksen MM-keskimatkan finaaliin, joka juostaan tiistaina Sveitsissä. Minna Kauppi oli parhaana suomalaisena erässään toinen.Hän hävisi erän voittaneelle Ruotsin Tove Alexanderssonille lähes kaksi minuuttia.

– Fyysisesti oli hyvä olo, mutta ainakin kolme minuuttia jäi parannettavaa – ja se on liikaa keskimatkalla, Kauppi ruoti karsintakisaansa maalissa.

Hän teki ison virheen kutosrastille. Kauppi meni aivan rastin vierestä, mutta peitteisessä maastossa muutaman metrin päässä ollut rastilippu jäi näkemättä.

– En nähnyt sitä kiven takaa, ja siellä haahuiltiin pari minuuttia Dana Brozkovan kanssa. Tiesin kuitenkin, että rata on tosi vaativaa, joten kiirettä ei voinut olla, Kauppi kertasi.

Merja Rantanen oli oman eränsä neljäs. Rantasen erän voitti Venäjän Tatjana Rjabkina vajaan minuutin Rantasta nopeampana.

– Täytyy tunnustaa, että lämmittelyradan kartalta en löytänyt yhtään rastia. Kisassa sentään löytyivät kaikki, Rantanen naurahti maalissa.

Hän sanoi tehneensä muutaman rastinottovirheen ja muutama rastiväli sujui varmistellen.

– Aika paljon oli välillä tavaraa pohjalla, eikä vihreitä alueita (tiheikköjä) aina erottanut maastossa. Välillä oli taas melkoista viidakkoa. Lopussa piti ottaa suunniteltua kovempi loppukiri, kun jo mietin, että pääseekö tällä finaaliin, Rantanen kertoi kisansa jälkeen.

Suomen kolmas naissuunnistaja, Saila Kinni suunnisti omassa erässään yhdeksänneksi. Hän jäi erän voittaneelle Sveitsin Simone Nigglille lähes viisi minuuttia, mutta vaativilla karsintaradoilla erot kasvoivat varsin suuriksi.

Kinni oli tyytyväinen omaan karsintajuoksuunsa.

– Yksi iso pummi tuli, mutta muuten se oli sellainen hyvä karsintajuoksu. Harmillinen pummi tuli vitosrastilla rinteessä, kun en tiennyt pitikö mennä ylös vai alas. Siinä alkoi jo vähän jännittää, pääsenkö finaaliin, paljasti Kinni.

Ikonen eränsä kuudes

Suomen miehistä parhaat asemat tiistain keskimatkan finaaliin hankki itselleen Pasi Ikonen. Hän oli oman eränsä kuudes jääden pari minuuttia Norjan Carl Waaler Kaasille. Ikonen teki parin minuutin virheen aivan radan loppuosassa.

– Näin ennen rastia Ranskan Philippe Adamskin, jonka tiesin lähteneen neljä minuuttia edellä. Hölkkäilin hetken perässä ja sitten menin ohi. Keskityin ehkä siihen liikaa, ja rastille tuli virhe. En tiennyt pitkällä harjanteella kumpaan suuntaan lähteä ja lähdin väärään suuntaan, Ikonen manasi maalissa.

Ikonen harmitteli virhettään, koska siinä huomisen finaalin lähtöpaikka heikkeni selvästi.

– Jos puolivälissä pääsee lähtemään, on vielä ihan hyvät mahikset. Juoksu vaikutti ihan hyvältä, Ikonen arvioi.

Hannu Airila oli oman eränsä yhdeksäs. Erän voitti karsinnan yllättäjä Itävallan Gernot Kerschbaumer noin kahden minuutin erolla Airilaan.

– Suunnistus ei ollut tänään sujuvaa. Aika paljon tuli sellaista pientä hötöilyä. En ole tähän tyytyväinen, manasi Airila.

Jarkko Huovila lähtee suomalaismiehistä tiistain finaaliin ensimmäisenä. Huovila oli eränsä kymmenes, mutta eroa erävoittajaan Ranskan Thierry Gueorgiouhun kertyi viitisen minuuttia. Huovilan mukaan maasto oli odotusten mukainen.

– Toivottavasti riittää finaaliin, vaikka vähän tämä nopeutuu loppupään juoksijoille. Menin ihan reipasta kilpailuvauhtia, ei ole varaa löysätä. Ei ne täällä ihanneaikoja osaa laskea, Huovila naurahti, kun erien arvioidut voittoajat ylittyivät reilusti.

Suunnistuksen MM-kisat, St. Georges Sveitsi
Keskimatkan karsinta
Miehet, A-erä: 1) Thierry Gueorgiou FRA 29.16, 2) Olav Lundanes NOR 30.10, 3) Lucas Basset FRA 31.35, 10) Jarkko Huovila FIN 34.03.
B-erä: 1) Gernot Kerschbaumer AUT 30.34, 2) Valentin Novikov RUS 30.54, 3) Magne Dähli NOR 30.55, 9) Hannu Airila FIN 32.29.
C-erä: 1) Carl Waaler Kaas NOR 29.21, 2) Fabian Hertner SUI 29.30, 3) Edgars Bertuks LAT 29.34, 6) Pasi Ikonen FIN 31.31.
Naiset, A-erä: 1) Tatjana Rjabkina RUS 33.51, 2) Lina Strand SWE 33.59, 3) Signe Klinting DEN 34.17, 4) Merja Rantanen FIN 34.49.
B-erä: 1) Tove Alexandersson SWE 30.38, 2) Minna Kauppi FIN 32.18, 3) Sara Lüscher SUI 32.34.
C-erä: 1) Simone Niggli SUI 31.58, 2) Amelie Chataing FRA 32.35, 3) Iveta Duchova CZE 33.49, 9) Saila Kinni FIN 36.41.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail