Patana ja Gunell SM-erikoispitkän voittoon

Suunnistuskauden ensimmäiset SM-kisat käytiin Kortesjärvellä sunnuntaina. Erikoispitkän matkan Suomen mestaruudet menivät Ikaalisten Nousevan-Voiman Mikko Patanalle ja Pargas IF:n Yvonne Gunellille.

Patana jätti hopealle sijoittuneen Simo-Pekka Fincken 13 sekunnilla. Pronssia otti Einari Heinaro 15 sekuntia Patanalle jääneenä.

Naisten sarjassa Yvonne Gunell teki vajaan parinkymmenen kilometrin radalla eroa toiseksi tulleeseen Laura Lammilaan 25 sekuntia. Mari Väisänen otti SM-prossin 45 sekuntia Gunellille jääneenä.

Lisää tuloksia SM-järjestäjien sivuilta.

Varsinkin miesten kisan voittaja oli todellinen yllätysnimi. 28-vuotiaan Patanan edellinen paras sijoitus SM-kisoista on kahden vuoden takaa. Silloin hän oli pitkällä matkalla seitsemäs. Kahtena edellisenä vuotena erikoispitkän matkan voiton ottanut Petteri Muukkonen johti nytkin kisaa ylivoimaisesti. Hän kuitenkin joutui keskeyttämään rastin 34 jälkeen, kun fysiikka petti.

Patana, Kalevan Rastin Simo-Pekka Fincke ja Helsingin Suunnistajien Einari Heinaro tulivat maaliin aivan peräkanaa.

– Ajattelin maalissa, että taistelimme sijoista 6-8, joten voitto oli todella iso yllätys, hehkutti Patana.

Toiseksi tullut Fincke oli tyytyväinen toiseen sijaansa ja niin ikään ensimmäiseen SM-mitaliinsa, mutta harmitteli lopussa karannutta voittoa.

– Leimasin vielä viimeiselle rastille ennen Mikkoa, mutta ojaa ylittäessä, horjahdin, menetin rytmin ja Mikko pääsi ohitse, Fincke kertasi ratkaisua.

Miesten kisassa leimauksia oli kaikkiaan 46 ja ihanneaika oli 2.44. Miesten kärkikolmikko ylitti tuon 13 minuutilla, joten voidaan puhua todella erikoispitkästä matkasta.

Naisten kisassa Yvonne Gunell ratkaisin kisan lopun paremmalla reitinvalinnalla.

– Lopussa olin ihan kuitti, kun ei ollut juomapistettä. Jouduin jopa vähän kävelemään. Onneksi pääsin maaliin, kommentoi 37-vuotias Gunell, joka otti ensimmäisen Suomen mestaruutensa.