Varusmiespalvelus Puolustusvoimien Urheilukoulussa Lahdessa

Puolustusvoimien Urheilukoulu toimii Hämeen Rykmentissä Lahdessa. Urheilukoulun tehtävänä on antaa varusmiespalvelustaan suorittaville motivoituneille ja lahjakkaille urheilijoille mahdollisuudet toteuttaa sotilaskoulutuksen ohessa systemaattista valmentautumista. Urheilukoulu tarjoaa hyvät harjoitteluolosuhteet sekä riittävästi aikaa nousujohteista harjoittelua varten varusmiespalveluksen ohessa.

Lajit
Urheilukouluun voivat hakea kaikkien niiden lajien urheilijat, joissa järjestetään Olympiakilpailut tai viralliset MM-kilpailut. Vuodesta 1979 Urheilukoulussa on palvellut yli 5200 urheilijaa 54 eri lajista.

Harjoitusolosuhteet
Hennalan varuskunnasta, Lahden kaupungista ja läheisistä valmennuskeskuksista (Vierumäki, Pajulahti) löytyvät harjoituspaikat lähes joka lajiin.

Valmennus
Urheilukoulussa on ohjattuun valmennukseen varattu aikaa päivittäin 2–8 tuntia (yleensä noin 12–30 h/vko). Harjoitteluun on lisäksi käytettävissä lähes kaikki illat ja viikonloput. Urheilukoulu tarjoaa kahdeksan leiriviikkoa valmentautumiseen varuskunnassa ja urheiluopistoilla. Valmennus tapahtuu koulutettujen sotilasvalmentajien johdolla. Valmentajatukea saadaan tarvittaessa myös eri lajiliittoilta sekä voidaan käyttää siviilivalmentajia. Urheilukouluun valitut suorittavat tason 1 valmentajakoulutuksen palveluksensa aikana. Urheilukoulun oma fysioterapeutti tekee urheilijoille lihastasapainokartoituksen kaksi kertaa palveluksen aikana, lisäksi hän on urheilijoiden käytettävissä vammojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä palveluksen aikana. Urheilijoiden käytössä ovat myös Urheilukoulun oman testiaseman testauspalvelut.

Muita tietoja
Urheilijat palvelevat Urheilukoulussa pääsääntöisesti 362 vrk. Vuoden palvelevat koulutetaan vähintään aliupseereiksi. Parhaiten menestyneet saavat reserviupseerikoulutuksen. Myös reserviupseerikurssi pidetään Urheilukoulussa ja urheilijat voivat kurssin aikana harjoitella säännöllisesti. Huippu-urheilijoilla on mahdollisuus myös 180 vrk palvelusaikaan (maksimissaan 30 % saapumiserän vahvuudesta), jolloin heidät koulutetaan miehistötehtäviin. Tälle erikoislinjalle on mahdollisuus hakeutua, jos urheilija saa rahallista Suomen Olympiakomitean tukea, harjoittelee ja kilpailee pääsääntöisesti ulkomailla, kuuluu joukkuelajeissa ns. pelaavan kokoonpanoon Suomen korkeimmalla sarjatasolla tai on poikkeuksellisen menestynyt urheilulajissaan.

Hakeutuminen
Lokakuun 2012 saapumiserään hakevien kesälajien urheilijoiden, joiden kansallinen kilpailutoiminta ajoittuu keväästä syksyyn (mm. suunnistus, ammunta, jalkapallo, golf, moottoriurheilu, yleisurheilu ja vesiurheilulajit) on jätettävä hakemuksensa 1.7.2012 mennessä. Erillisiä hakulomakkeita erikoisjoukkoihin saa aluetoimistoista ja Urheilukoululta (www.mil.fi > varusmiehet > erikoisjoukot > urheilukoulu taiwww.urheilukouluntuki.fi).

Urheilukouluun hakijoiden tulee edustaa kansallista nuorten tai yleisen sarjan huippua. Myös hierojan ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen käyneet urheiluhierojat voivat hakea Urheilukouluun 362 vrk palvelukseen. Valinnat suoritetaan eri lajien asiantuntijalausuntojen sekä psykologisten ja fyysisten testien tulosten perusteella. Valintatestit tulevat olemaan vuonna 2012 heinäkuussa viikolla 30.

Tiedustelut
Valmennuspäällikkö Tommi Ojanen
0299 446 302
tommi.ojanen@mil.fi