EM-menestys kiinnostaa Pasi Ikosta

Suunnistuskevät on Suomessa aluillaan, mutta vajaan kuukauden kuluttua kilpaillaan Ruotsin Falunissa jo EM-mitaleista. Vuosi sitten MM-mitalikantaan pitkän tauon jälkeen palannut Pasi Ikonen tähyää menestykseen jo kauden ensimmäisessä kovassa koitoksessa.

– EM-kisat kiinnostavat, koska luvassa on hienoja maastoja. Toki ne kiinnostavat senkin takia, että minulla ei ole henkilökohtaista EM-kultaa. Sekin on sellainen pikkujuttu, joka olisi kiva saavuttaa, Ikonen pohtii kauden kynnyksellä.

EM-kisat käydään Falunin ympäristössä toukokuun puolivälissä. EM-viikko on samalla myös maailmancupia. Cup päättyy syksyllä Nordic Tourin kiertueella Vuokattiin, joka valmistautuu jo täysillä vuoden 2013 MM-kisoihin.

Ikosen mukaan toukokuiset EM-kisat eivät ole pelkästään välietappi heinäkuisia Sveitsin MM-kisoja kohti.

– Kyllä EM-kisoista oikeasti haetaan jo menestystä. Se on erillinen arvokilpailu, ja minulle ihan tärkeä tänä vuonna, Ikonen tähdentää.

Viime vuoden MM-pitkän matkan hopeamitalistin talvi oli työntäyteinen, sillä Jyväskylän valmennusopintojen loppuvaihe työllisti harjoittelun lisäksi.

– Alkutalvella oli liiankin rankkaa yhdistää 12 tunnin päiviä. Onneksi sain sen jälkeen levätä pari viikkoa ennen kuin tosi kova harjoitteluvaihe alkoi, huokaisee Ikonen, joka työstää graduaan harjoituskuormituksen ja kunnon kehittymisen välisistä yhteyksistä.

Maaliskuun alusta lähtien Ikonen on urheillut jälleen ammattilaisena, sillä valmistuminen saa vielä odottaa vuoroaan. Viimeisen kuukauden aikana Ikonen sanoo harjoittelun maistuneen hyvältä.

– Viimeisen kuukauden aikana on suunnistettu enemmän kuin koskaan ennen kauden alkua. Jakso alkoi Unkarin leiriltä kuukausi sitten, sen jälkeen on leireilty Ruotsissa EM-maastoissa ja Tukholmassa ja viimeksi vielä Sveitsissä. Kroppa kesti hyvin harjoittelun, ja kunto on noussut jyrkästi. Sveitsin leirin pitkän matkan kisa sujui tosi hyvin, Ikonen tiivistää.

Kauppi kohti parempaa

Suomen kovimmasta suunnistajapariskunnasta myös Minna Kaupin talven ongelmat ovat taittuneet kevään myötä. Kauppi on selättänyt viime kaudesta lähtien vaivanneet terveysongelmat, ja odottaa kauden alkua tyytyväisenä.

– Fiilikset ovat nyt hyvät ja tunnen oloni terveeksi. Talvella mikään ei mennyt hyvin, mutta nyt on pikku hiljaa alkanut mennä oikeaan suuntaan. Sveitsin leirillä viikko sitten sain tärkeää osviittaa siitä, etten ole niin mahottoman kaukana kärjestä. Se oli hyvää sanomaa minulle, ettei tarvitse olla niin epävarmana siitä, miten kulkee, Kauppi kertoo.

Kaupin päätavoite tällä kaudella on MM-kisoissa Sveitsissä, mutta Suomen ykkösnainen on mukana myös EM-kisoissa Ruotsissa toukokuussa.

– Huippukunnon kannalta EM-kisat tulevat minulle liian aikaisin, mutta ehdin hyvään kuntoon kuitenkin, Kauppi luottaa.

Hän ei aio kilpailla EM-kisoissa kaikilla matkoilla, mutta matkavalikoima on vielä päättämättä.

– EM-viikko on tosi tiukka viikko ja täytyy olla tarkkana, ettei ohjelma mene liian rankaksi, kun se ei kuitenkaan ole kauden päätähtäin. On helpompi päättää jonkun matkan väliin jättämisestä, kun tietää, ettei ole aivan huippukunnossa, Kauppi korostaa.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail