Kasva Urheilijaksi -testi, suunnistuksen yhteenvetoraportti

Suunnistus on saanut ensimmäisen lajiliittoraportin: ll_rap Suunnistus laaja 29.3.2012 keskiarvoineen ja yhteenvetoineen Kasva Urheilijaksi -palvelusta. Kasva Urheilijaksi -kokonaisuus on suunniteltu 11–15-vuotiaille tavoitteellisesta urheilusta kiinnostuneille nuorille. Tällä hetkellä palvelussa on tarjolla ominaisuustesti, elämänrytmitesti ja motivaatiotesti.

Suunnistuksen käyttäjiä on palvelun etusivulla olevan ”lajirankingin” mukaan neljänneksi eniten.

Lajiliiton raportissa näkyy ominaisuustestin ja elämänrytmitestin keskiarvoja, sekä vertailuarvona kaikkien lajien keskiarvo. Kaikkien lajien keskiarvoa dominoivat tällä hetkellä voimistelijat, jotka ovat tehneet testiä ahkerasti.

Tulosten viereen kuvatut tähdet ovat testin eri tasoja. Viiden tähden tulos on paras. Sekä ominaisuustestissä että elämänrytmitestissä on paras pistemäärä 100. Kokonaisprofiilin pistemäärä on näiden testien jonkinlainen keskinäinen kerroin.

Ominaisuustestin eri osioiden kuvaajissa on arvona testin tulos, eli 50 metrin juoksun aika tai liikkuvuustestissä ko. testissä saavutettu senttimäärä.

Raportin sivulta 9 alkaen on esitetty elämänrytmitestin tuloksia, joissa näkyy mm. testin tekijöiden kokonaisliikuntamäärät viikossa. Terveyden kannalta riittävä liikuntamäärä (14 tuntia viikossa) täyttyy tämän raportin keskiarvoissa vain 12-vuotiailla tytöillä ja pojilla sekä 10-vuotiailla pojilla.

Testitulosten tulkinnassa tulee ottaa huomioon, että testimäärät eri ikäluokissa ovat vielä vähäiset, joten ne eivät kuvaa lajin harrastajien tasoa suuressa mittakaavassa. Testejä tehdään koko ajan enemmän ja tulosten tulkintaa voidaan tehdä sen jälkeen enemmän.

Jos olet tehnyt ominaisuustestin, etkä ole vielä kirjautunut Kasva Urheilijaksi -palveluun ja täyttänyt nettiin tuloksiasi, niin tee se. Nettipalvelu kertoo kannustavan palautteen ja antaa harjoitteluvinkkejä. Sivuilla voi tehdä omatoimisesti elämänrytmitestin ja helmikuussa julkaistun uuden motivaatiotestin.

Jos seurassanne ei vielä ole tehty Kasva Urheilijaksi -ominaisuustestejä, niin ottakaa testien tekeminen suunnittelun alle. Palvelussa on käytännönläheiset ohjeet videoineen testien toteutuksesta.

Tulevana kesänä 15–16-vuotiaat VOL-leiriläiset tekevät sekä elämänrytmitestin että osan ominaisuustesteistä. Leiriläisiä kannustetaan tekemään motivaatiotesti leirin jälkeen.