Tshekki miesten viestin yllätysmestari, Suomi 15:s

Miesten viestissä saatiin uusi maa voittajatilastoihin, kun Tshekki otti yllätysmestaruuden. Toiseksi sijoittui Norja ja kolmanneksi Ruotsi. Suomi oli lopulta 15:s.

Sveitsin MM-kisojen viimeisellä matkalla, miesten viestissä, voitosta käytiin tuima taisto. Ankkuriosuudella Tshekin ankkuri Jan Prochazka sai niukasti pidettyä Norjan ankkurin Olav Lundanesin takanaan. Tshekin kolmikko Tomas Dlabaja, Jan Sedivy ja Jan Prochazka otti siis voiton kuuden sekunnin turvin ennen Norjaa. Ruotsin ankkuri Anders Holmberg ehti myös samalle loppusuoralle.

Suomen urakka ei sujunut aivan toivotulla tavalla. Aamulla pikahälytyksellä kuumeisen Pasi Ikosen korvaajaksi pestattu Tuomas Tervo toi Suomen ensimmäiseen vaihtoon sijalla 12.

– Ei se ollut niin hyvä veto. Puolessa välissä tuli puolen minuutin virhe ja silloin jäin letkasta. Lopussa tuli vielä noin 30 sekunnin virhe, kertasi Tervo suoritustaan.

– Jos torstaina olisi kysytty, että lähdetkö juoksemaan viestiä, niin olisin kieltäytynyt. Mutta näköjään tämän ikäinenkin vielä palautuu eikä pitkä matka tuntunut jaloissa, näissä kisoissa jo viidennen starttinsa juossut Tervo kertoi.

Tervo lähetti matkaan Hannu Airilan, joka teki heti alussa virheen.

– En saanut siinä kasvillisuudesta selvää ja jouduin hakemaan rastia. Oli aika yksinäistä mennä, niin en tiedä yhtään millä vauhdilla etenin. Olin varautunut fyysiseen rypistykseen ja joukossa suunnistamiseen, mutta sitä ei nyt tullut, Airila kertasi.

Ensimmäisen lenkin loppupäässä Airila sai Latvian viestinviejän näkyviin. Hän saikin Kalvis Mihailovsin kiinni ja Fredric Portin pääsisi ankkuriosuudelle yhdessä kaksinkertaisen mitalistin Edgars Bertuksin kanssa. Suomen sijoitus oli tuolloin kymmenes.

Päivä ei kuitenkaan ollut Portinin. Hän teki kakkosrastille ison virheen eikä sen jälkeen toiminut ei juoksu eikä suunnistus. Hän toi Suomen maaliin lopulta sijalla 15.

– Hävettää tällainen suoritus. Kun annetaan mahdollisuus eikä mikään sitten toiminut, harmitteli Portin.

– Lähdin hyvillä mielin matkaan ja ajattelin tehdä hyvän juoksun, mutta sitä ei tänään tullut.

Kisan voittajasta yllättäjästä Tshekistä Portin oli mielissään.

– En olisi uskonut, että Tshekki voittaa. Todella hyvä, että tulee uusia maita kärkeen. Se on hyvä asia urheilulle, että taso nousee myös Pohjoismaiden ulkopuolella, Portin kommentoi.

Miesten viesti

1) Tshekki (Tomas Dlabaja, Jan Sedivy, Jan Prochazka) 1.40.00, 2) Norja (Magne Dähli, Carl Waaler Kaas, Olav Lundanes) 1.40.06, 3) Ruotsi (Jonas Leandersson, Peter Öberg, Anders Holmberg) 1.40.11, 4) Sveitsi (Fabian Hertner, Matthias Müller, Matthias Merz) 1.41.21, 5) Ranska (Philippe Adamski, Thierry Guergiou, Francois Gonon) 1.42.56, 6) Tanska (Sören Bobach, Rasmus Thrane Hansen, Tue Lassen)1.43.08… 15) Suomi (Tuomas Tervo, Hannu Airila, Fredric Portin) 1.50.09.