SM-rasteja avataan 14-vuotiaille

Suunnistusliitto on päättänyt avata suunnistuksen SM-kisoja 14-vuotiaille kilpailijoille. Sääntömuutos koskee suunnistuksen, hiihtosuunnistuksen ja pyöräsuunnistuksen sprinttiä, keskimatkaa, pitkää matkaa ja viestiä. Sprinttiin 14 vuotta kilpailuvuonna täyttävät suunnistajat saavat oman sarjansa, johon nuoremmat eivät voi osallistua. Keskimatkalla, pitkällä matkalla ja viestissä 14-vuotiaat voivat osallistua itseään vanhempien sarjaan. Muutoksena aiempaan SM-viestiin osallistuva joukkue voi koostua kokonaan 14-vuotiaista, mutta kilpailuvuonna 13 vuotta täyttävät tai nuoremmat eivät saa osallistua SM-viestiin.

SM-matkoilla toteutetun sääntöuudistuksen toivotaan lisäävän tavoitteellisuutta ja systemaattisuutta nuorten harjoittelussa sekä vauhdikasta laji- ja juoksuharjoittelua seurajohtoisesti ja omatoimisesti.
Suunnistusliiton valmennuspäällikkö Petteri Kähäri näkee SM-porttien avaamisen 14-vuotiaille positiivisena mahdollisuutena.

– Tämä ei ole tae sille, että nuorten urheilijoiden kilpailuvalmiudet kehittyisivät aikaisemmin. Uskon kuitenkin, että tällä sääntömuutoksella on selkeä ohjausvaikutus lasten ja nuorten valmennustoimintaan seuratasolla, sanoo valmennuspäällikkö Kähäri.

Hän toivoo, että uudistus johtaa seuroissa lasten ja nuorten laadukkaiden sekä vauhdikkaiden harjoitusten lisääntymiseen. Tervetullutta on myös sprinttikulttuurin vahvistuminen seuroissa.

– Uudistus on varmasti mieleen niille nuorille, jotka haluavat kilpailla ja ottaa toisistaan mittaa. On hyvä tiedostaa, että 14-vuotiaiden kärjessä eivät välttämättä vilku ne nimet, jotka aikanaan löytyvät nuorten tai aikuisten MM-kisojen tuloslistoilla. Tulevat menestyjät ovat varmasti jo 14-vuotiaana viivalla. Huippusuunnistuksen näkökulmasta onkin oleellista, että urheilijat asettavat tavoitteensa pitkäjänteisesti aikuisten kansainvälistä menestystä silmällä pitäen, Kähäri painottaa.

Suunnistuksen kaikissa henkilökohtaisissa SM-kilpailuissa otetaan lisäksi käyttöön uudet sarjat 15- ja 17-vuotiaille. Muutoksen jälkeen henkilökohtaisia nuorten SM-mitaleita jaetaan suunnistuksessa 15-, 16-, 17-, 18- ja 20-vuotiaiden sarjoissa sekä siis sprintissä 14-vuotiaiden sarjoissa. Tämä sääntömuutos ei siis koske hiihto- ja pyöräsuunnistusta.

Nuorten osallistuminen SM-kisoihin laajenee lajisääntömuutosten myötä muutenkin, sillä jatkossa 14-20-sarjoissa kilpailevat nuoret voivat osallistua oman seuransa järjestämiin kaikkien suunnistuslajien SM-kisoihin, ellei heillä ole kilpailumaaston tuntemisesta huomattavaa etua muihin verraten.

Sääntömuutokset astuvat voimaan muiden lajisääntömuutosten kanssa yhtä aikaa eli vuoden 2012 alussa.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail