Raportin välistä

Parilla edellisellä kerralla olen raapustellut Kartan kääntöpuolelle ajatuksiani huippu-urheilun muutostyöstä ja siihen kiinteästi liittyvästä Urheilijan polusta. Kutakuinkin vuosi sitten perustetun huippu-urheilun muutosryhmän väliraportti sai Olympiakomitean valtuuskunnan hyväksynnän marraskuun puolivälissä.  Raportti pitää sisällään konkreettisia esityksiä niin suomalaisen huippu-urheilun toimintatapoihin kuin rakenteisiin. Urheilijan polkua vahvistavat ratkaisut ja toimenpiteet mm. käytännön valmennusosaamista kehittämällä sekä eri toimijoiden yhteistyötä vahvistamalla ovat raportissa keskeisiä.

Muutosryhmän kenties konkreettisin aloite on Olympiakomiteaan perustettava huippu-urheiluyksikkö, jonka kaavaillaan aloittavan toimintansa vuoden 2013 alussa. Toteutuessaan yksikkö lisää huippu-urheilun parissa toimivien päätoimisten määrää merkittävästi. Tässä rakennemuutoksessa oleellista ei ole toimijoiden määrä vaan se, että työtä tehdään Urheilijan polun tarpeet huomioiden, urheilijoiden ja valmentajien kehittämiseksi. Lajiliittojen aktiivista otetta tarvitaan siinä, miten yksikkö asiantuntijoineen rakennetaan käytännön lajivalmennusta tukevaksi.

Lajiliiton näkökulmasta muutostyö on jo kuluneen vuoden aikana lisännyt lajien välistä vuoropuhelua. Konkreettisimmin tämä on näkynyt kymmenien lajien ”polkutyössä”. Lukuisissa yhteisissä sessioissa on vaihdettu ajatuksia huipulle tähtäävän urheilijan uraan liittyvistä haasteista. Matkan varrella on myös haastateltu noin 80 suomalaista arvokilpailuissa menestynyttä huippu-urheilijaa, heidän joukossaan myös suunnistajia ja hiihtosuunnistajia. Huippujen valmentautumisessa on lajista riippumatta paljon yhteisiä nimittäjiä, joista monipuolinen lapsuuden ja nuoruusiän liikuntaharrastus yksi merkittävimmistä. Muutosryhmän jäsen Tapio Korjus toteaa tuoreimmassa blogissaan: ”monilajisuus johtaa kansainväliselle huipulle, yksilajisuus korkeintaan kansalliselle huipulle”. Ei ole löytynyt juuri näyttöä sille, että varhainen yhteen lajiin erikoistuminen johtaisi huipulle.

Omaa Urheilijan polkuamme on kuluneiden kuukausien aikana työstetty usean asiantuntijan voimin. Polku on tarkoitettu valmennusta ja valmentajakoulutusta tukevaksi, aktiivisesti päivittyväksi työkaluksi niin urheilijoille, valmentajille kuin ohjaajille. Helmikuun suunnistusvalmennusseminaarissa ja ohjaajatapaamisessa teema tullaan nostamaan framille, samoin Suunnistajan alkuvuoden numerossa.

Tutustu Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen sivuilla julkistettuun polkuun ja anna palautetta polun jatkojalostamiseksi!

Linkit:
–    Huippusuunnistajan polku

Petteri Kähäri
Petteri Kähäri
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail