Ikonen ja Fincke näyttökisan nopeimmat

Suunnistusmaajoukkueen näyttökilpailut jatkuivat sunnuntaina Ranskan Le Revardissa mielenkiintoisella pitkän matkan kilpailulla, jossa Pasi Ikonen ja Anni-Maija Fincke olivat suomalaisista nopeimmat. Kovassa kansainvälisessä seurassa suomalaiset jäivät kuitenkin minuuttitolkulla kärjestä.

– Tämän tyyppinen maasto tuottaa meille vielä ongelmia. Osa hävitään reitinvalinnoissa ja sen lisäksi tulee vielä muuten virheitä. Fincke teki arviolta noin 12 minuuttia virheitä, mutta pystyi pitämään suurin piirtein samaa vauhtia kuin voittaja Ruotsin Annika Billstam, kertoi suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Juha Taini.

Suomalaisten näyttökilpailut pidettiin kesken leiritystä vaativissa maastoissa, joiden vaativuus oli etukäteen tiedossa. Monet muut maajoukkueet ovat leireilleet tulevien MM-kisojen lähimaastoissa jo pidempään.

– Me asumme täällä 1600 metrissä, joten lauantain kisasta palautuminen ei ole ollut yhtä nopeaa kuin muilla maajoukkueilla, jotka asuvat alempana. Me asumme ylempänä MM-kisoja ajatellen eli teemme niiden ennakkosopeutumista jo ja hyöty tulee vielä takaisin, Taini uskoo.

Hänen mukaansa ranskalaismaaston tekee hankalaksi sen kumpuilevuus, joka vaikeuttaa maaston ja kartan vertaamista. Lisäksi kulkukelpoisuus on tosi heikkoa, ja fyysiset erot korostuvat sen takia. Taini ei kuitenkaan ole huolissaan, sillä MM-kisoihin on vielä aikaa runsas kaksi kuukautta.

– Kun näin kisan väliajat, tajusin, että virheitä oli tehty käsittämättömän paljon. Ne pystyy kuitenkin kuromaan kiinni nopeammin kuin fyysisen eron.  Kaikilla suomalaisilla oli kuitenkin hyviäkin rastivälejä. Töitä riittää koti-Suomessakin vielä paljon, ja loppuleiri tehdään tiukasti analysointia, jotta suoritukset saadaan MM-kisoihin kohdilleen, Taini kertoi.

Näyttökilpailu, Ranska Le Revard
Pitkän matkan tulokset
Miehet, 13,1 km: 1) Pasi Ikonen VaajTe 1.48.30, 2) Tero Föhr VeVe 1.54.59, 3) Hannu Airila KR 2.00.05, 4) Jonne Lehto VeVe 2.05.06, 5) Jarkko Huovila TP 2.07.10, 6) Jere Pajunen KR 2.08.59, 7) Olli-Markus Taivainen PelPo 2.19.44, Antti Nurmonen KR dnf, Kim Fagerudd PR dnf, Jani Myllärinen Koovee dnf, Oskari Liukkonen Delta dnf.

Naiset: 1) Anni-Maija Fincke TP 1.24.07, 2) Saila Kinni TP 1.24.28, 3) Merja Rantanen Koovee 1.26.03, 4) Venla Niemi TP 1.28.58, 5) Sofia Haajanen SK Pohjant 1.30.52, 6) Bodil Holmström NTNUI 1.31.25, 7) Riina Kuuselo TP 1.32.10, 8) Maria Rantala AngA 1.35.08, 9) Marika Teini RaLu 1.43.28, Outi Ojanen KangSK dnf.