Päävalmentaja Taini haluaa suunnistajien erikoistuvan

Syksyllä tapahtuneen päävalmentajavaihdoksen suurimmat muutokset Suunnistusliiton ensi vuoden valmennusryhmissä liittyvät erikoistumiseen arvokisamatkoille ja -maastoihin. Maajoukkueen uusi päävalmentaja Juha Taini kannustaa suunnistajia erikoistumaan aikaisempaa enemmän yhdelle tai kahdelle suunnistusmatkalle. Konkreettisesti tämä tarkoittaa maajoukkueen sisällä jakoa maastosuunnistajiin ja sprinttisuunnistajiin, joiden leiritys eroaa ensimmäistä kertaa toisistaan. Maajoukkueiden sprinttisuunnistajille tulee oma taustaryhmä, jota vetää Harri Koski.

– Pitää erikoistua matkaan ja maastoon, jossa haluaa menestyä, painottaa Taini.

Ensi vuoden MM-kisat Ranskassa ovat hyvä esimerkki erikoistumisen tarpeellisuudesta. Metsäkisojen kivikkoinen maastopohja, vaativat suunnistustehtävät ja kisakorkeus (1200-1400 metriä) vaativat erilaisia ominaisuuksia kuin sprintti, joka juostaan lähes merenpinnan tasossa vauhdikkaana kaupunkisprinttinä.

A-maajoukkueeseen suunnistuksen valmennusjohto on nimennyt kuusi urheilijaa, joista Anni-Maija Fincke panostaa ensi vuonna erityisesti sprinttiin. Uutena miehenä A-maajoukkueen ryhmään tekee paluun Pasi Ikonen.

Suuri ongelma on kansainväliset kriteerit täyttävien suunnistuskilpailuiden puute kotimaassa, joten näyttökisat ja katsastukset käydään ensi vuonna lähes täysin ulkomailla, esimerkiksi MM-katsastukset juostaan Ranskassa heinäkuussa hyvin lähellä varsinaisia MM-kisamaastoja.

– Pääpointti on saada maajoukkueporukka suunnistamaan enemmän kisoja ulkomailla. Maajoukkuesuunnistajat tekevät jo hyviä suorituksia kotimaassa, muistuttaa Taini, joka haluaa nähdä urheilijoiden onnistuvan entistä useammin arvokilpailuissa ulkomailla.

Suunnistuksen valmennusryhmät 2011
A-maajoukkue

Anni-Maija Fincke Tampereen Pyrintö, Minna Kauppi Asikkalan Raikas, Merja Rantanen Koovee, Tero Föhr Vehkalahden Veikot, Mats Haldin Halden SK, Pasi Ikonen Vaajakosken Terä

B-maajoukkue
Sprintti

Riina Kuuselo Tampereen Pyrintö, Karoliina Sundberg Lynx, Vesa Taanila Ikaalisten Nouseva-Voima, Tuomas Tervo Rajamäen Rykmentti

Maasto
Hannu Airila Kalevan Rasti, Sofia Haajanen SK Pohjantähti, Jarkko Huovila Tampereen Pyrintö, Maria Rantala Angelniemen Ankkuri, Olli-Markus Taivainen Pellon Ponsi

Nuorten Pohjola-ryhmä 2011
Tytöt: Sari Anttonen Keuki, Mira Kaskinen UlvU, Frida Lönnberg PIF, Lotta Karhola TP, Henna-Riikka Haikonen AnttU, Tytti Kirvesmies LS-37, Sonja Liukkonen Delta.

Pojat: Einari Heinaro HS, Oskari Mikkola HS, Otto Simosas Orient Miika Suominen RR, Topias Tiainen KangSK, Severi Kymäläinen TP, Sami Hämäläinen MS Parma.