Suunnistusseuran nuorisotoiminnan menestyksen perusta on hyvin ohjattu harjoitustoiminta. Hyvä ohjaus on nimenomaan ohjausta harjoituksessa ja suunnistustehtävässä, eikä ”istuskelua kuusen alla” jakaen karttoja eri aikaan saapuville harjoituksen osallistujille.
Lajiin tutustuminen ja lajiin sisään pääseminen on suunnistuksessa parin vuoden prosessi. Yhdestäkään lapsesta ei tule suunnistajaa muutaman harjoituskerran suunnistuskoulun aikana. Onnistunut suunnistuskoulujakso innostaa harrastukseen, jonka tärkeimmät elementit ovat maasto ja kartta. Tällaisen tutustumisjakson jälkeen tulee lapsille tarjota säännöllistä ja ohjattua harjoitustoimintaa.
Hyvin ohjattu suunnistusharjoitus koostuu alkutoimista, lämmittelystä, fysiikkaa kehittävistä harjoitteista, suunnistusosiosta, venyttelystä, lopputoimista ja harjoituksen yhteisestä päätöksestä. Toimivia ja käytännönläheisiä harjoitusmalleja eri ikäryhmille löytyy Suunnistusseuran huipputreenit -harjoituskorttipaketista.
Mielekkäässä harjoituksessa on paikalla useita ohjaajia. Jokaisen ohjaajan rooli on sovittu ennen harjoituksen alkua, jotta itse harjoituksen aikana ei tarvitse ”arpoa”, miten asioita toteutettaisiin ja kuka tekisi mitä. Ohjaajan roolina voi olla nimilistan ylläpitäminen, alkulämmittelyn, liikuntaleikin tai fysiikkaharjoitteen ohjaaminen, lapsiryhmän kanssa kulkeminen suunnistusradalla, maastossa tai rastilla lasten suunnistuksen varmistaminen, lasten vastaanottaminen maalissa, lopputoimien ohjaaminen – esim. luontokasvatustehtävä tai yhteishenkeä lisääviä toimia – tai venyttelyn ohjaaminen.
Lapsi haluaa pysyä harrastuksessa, jossa on iloista toimintaa ja hyvä ilmapiiri. Lasten vanhemmat arvostavat toimintaa, jossa ohjaus on asiantuntevaa. Usein innokkaimmat lapset ovat vähitellen valmiita kokeilemaan kilpailemista. Hyvässä lasten kilpailutoiminnassa on varta vasten lapsille suunnattuja lähikilpailuja, joissa on matala osallistumiskynnys, lapsille sopiva maasto, kartta, radat ja muut toiminnot sekä kannustava ilmapiiri. Lajissa kehittymisen kannalta on tärkeää, että seuran toiminta on ympärivuotista, toiminnassa on tarjolla eri tasoryhmiä eri-ikäisille lapsille ja lajin ohjaus on monipuolista sisältäen myös fyysisesti kehittäviä harjoitteita.
Hyvin organisoitu toiminta, jossa on hyvä ilmapiiri, houkuttelee mukaan myös uusia ohjaajia. Harva tarjoutuu ohjaajaksi, joten mukaan pyytäminen ja tehtävien rajaaminen ovat käyttökelpoisia keinoja. Uusi ohjaaja kaipaa myös perehdytyksen tehtävään. Sopiva perehdytystapa on koulutus tai mukaan tuleminen ensin aputehtäviin.
Kun lasten toiminta pyörii monipuolisesti ja mieluiten ympärivuotisesti on seuraava askel nuorten toiminnan kehittäminen. Hyvä nuorten toiminta koostuu hyvästä ja kannustavasta ilmapiiristä, asiantuntevasta ja osallistujan tason huomioivasta ohjauksesta ja valmennuksesta, mahdollisuuksista kilpailla oman kiinnostuksen ja tason mukaan sekä lajiin kiinnittävistä tapahtumista, leireistä ja matkoista. Tärkeä osa toimintaa on myös yhteistoiminta muiden seurojen nuorten kanssa. Seurayhteistyön myötä nuoret laajentavat kaveripiiriään lajissa, kohtaavat uudenlaisia harjoitustilanteita ja kiinnittyvät entistä paremmin mukaan lajiin.
Suunnistusliiton koulutukset ja ohjemateriaalit tarjoavat hyvän perustan seuran nuorisotoiminnan kehittämiseksi. Koulutuksen käyminen tuo ohjaajille ja valmentajille näkökulmaa seuratoimintaan ja nuorisotoiminnan toteutukseen. Koulutuksissa kuulee myös muiden seurojen käytänteistä.
Tervetuloa ohjaajaksi -koulutus on suunnattu aloitteleville ohjaajille.
Nuori Suunta -ohjaajakoulutukset. Tason 1 ohjaajakoulutus on suunnattu alle 12-vuotiaiden ohjaajille.
Tason 2 ohjaajakoulutus on suunnattu 12–16-vuotiaden ohjaajille.
Tänä syksynä on tarjolla myös monella paikkakunnalla Suunnistusvalmennuksen peruskursseja (tason 1 valmentajakoulutus). Tutustu syksyn koulutuskalenteriin.
Toivotan innostusta talven harjoitustoimintaan seurassa ja ensi kesän harjoitustoiminnan suunnitteluun. Mikä onkaan sen parempi palkinto tehdystä vapaaehtoistyöstä kuin lasten ja nuorten innostuksesta hehkuvat posket.
