Muutoksia kahdessa vuodessa

Maailma muuttuu. Mutta miten paljon maailma muuttuu kahdessa vuodessa? Olin kaksi vuotta poissa Suunnistusliiton hommista, synnyttämässä ja hoitamassa lastani. Kuukausi sitten palasin toimistolle intoa puhkuen, mutta myös hieman peläten, miten paljon maailma ja Suunnistusliitto ovatkaan muuttuneet poissa ollessani.

Yksi näkyvimmistä muutoksista oli Suunnistusliiton logon vaihtuminen. Uusi logo aiheuttaa minussa pelkästään positiivisia mielleyhtymiä, sillä leivoin jouluksi logon muotoisia pipareita ja lapseni sanoi logon nähdessään yhden ensimmäisistä sanoistaan: ”Kukka!” Nykyään hän on jo oppinut logon merkityksen ja saattaa osoittaa sitä ja sanoa: ”Äiti töissä.”

Muistan kuinka ennen äitiyslomaani silloin tällöin puhelimeen vastatessani pääsin neuvomaan, kuinka lisenssi lunastetaan. Olin vuosien aikana tottunut aloittamaan neuvomisen kysymällä, onko lisenssin lunastajalla nettiyhteyttä käytettävissään. Kun nyt töihin palattuani sain ensimmäisen vastaavan puhelun, tajusin kysymykseni vanhentuneen. Lähes kaikilla on nykyään nettiyhteys kotona ja monilla jopa reissussa mukana. Asioiden tarkistaminen netistä on minullekin niin itsestään selvää, että jos yhteys jostain syystä on poikki, en edes tiedä, millainen sää ulkona on. Muuttumatonta on se, että puheluita kuitenkin tulee edelleen. Jos kuvittelin, että sähköposti olisi täysin korvannut puhelimen, olin väärässä.

Sähköposti on kuitenkin monessa asiassa korvannut perinteisen postin. Suunnistusliiton kohdalla merkittävää on, että seurakirjeet on viimeisen kahden vuoden aikana siirrytty lähettämään lähes kokonaan sähköpostilla. Vielä joitakin vuosia sitten tämä ei olisi ollut mahdollista, koska läheskään kaikkien seurojen yhteyshenkilöitä ei olisi tavoitettu.

Aina välillä kuulee epäilyjä, että ranki oltaisiin poistamassa. Eipä se ainakaan sillä aikaa poistunut, kun olin perhevapaalla. Ranki ei ole pelkästään sitä, että laitetaan suunnistajat listalle paremmuusjärjestykseen. Se on myös suoritusten kirjaamista liiton tietokantaan. Tilastointi olisi huomattavasti hankalampaa, mikäli minkäänlaista rankijärjestelmää ei olisi. Tulossa oleva uusi tietojärjestelmä helpottaa rankin pyörittämistä ja montaa muuta asiaa entisestään, joten tuskin rankia edelleenkään ollaan poistamassa. Uusi tietojärjestelmä ei tosin tullut vielä poissaoloni aikana, joten yllättävän paljon on asioita, jotka ovat pysyneet ennallaan kahden vuoden aikana.

Suurimmat muutokset ovatkin tainneet tapahtua muualla. Avuttomasta, itkevästä pikku kääröstä on kasvanut – ainakin omien sanojensa mukaan – iso poika. Hän juoksee yllättävän ketterästi metsäpolkua pitkin ja hihkaisee rastin nähdessään: ”Rastilippu!”

– Tanja Jarolf –